Nieuwe wet biedt kansen voor een inclusieve arbeidsmarkt
De Wet verbetering toegang arbeidsmarkt, gericht op het verlagen van barrières voor nieuwkomers om werk te vinden, is een essentieel middel om arbeidskrachten sneller en eenvoudiger in te laten stromen in sectoren waar de tekorten groot zijn. Deze wet komt zowel de nieuwkomers als de Nederlandse economie ten goede, stelt Joop de Boer van de ABU: “Laten we een misverstand uit de weg ruimen: het sneller aan het werk helpen van nieuwkomers is geen liefdadigheid. Het is pure noodzaak.”
De wet biedt nieuwkomers kansen om hun leven zelfstandig op te bouwen door werk te vinden en te houden. Werk gaat namelijk niet alleen om inkomen, maar is ook cruciaal voor sociale en culturele integratie. “Juist op de werkvloer leren nieuwkomers de taal, de cultuur en bouwen ze aan hun netwerk,” zegt De Boer. “Dit maakt werk tot een fundament waarop nieuwkomers een toekomst in Nederland kunnen opbouwen. Voor hen betekent toegang tot werk ook dat zij sneller een gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid kunnen ontwikkelen, waardoor zij zich sneller thuis voelen en een actieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.”
Aanpak groeiende tekorten
Daarnaast speelt de nieuwe wet een belangrijke rol bij het aanpakken van de groeiende personeelstekorten in Nederland. De Boer benadrukt dat de arbeidsmarktkrapte in sectoren zoals de zorg, de bouw en de logistiek steeds verder toeneemt, terwijl er duizenden nieuwkomers in Nederland zijn die graag aan de slag willen. Maar bureaucratische barrières staan hen in de weg. “We zitten midden in een arbeidsmarktkrapte die onze economie afremt. Toch worden nieuwkomers, die letterlijk klaarstaan om aan de slag te gaan, tegengehouden door onnodige regels en bureaucratische hindernissen,” merkt De Boer op. Het gebrek aan een BSN-nummer bijvoorbeeld, of andere administratieve drempels, houdt hen vaak onnodig van de werkvloer af.
De ABU ziet in de uitzendbranche een belangrijke schakel om deze drempels te verlagen en nieuwkomers te helpen een plek op de arbeidsmarkt te vinden. Uitzendorganisaties kunnen nieuwkomers in een veilige, begeleide omgeving laten wennen aan verschillende sectoren en functies. “Onze sector staat te popelen om hen te begeleiden en in te zetten in sectoren waar de nood het hoogst is,” benadrukt De Boer. “Voor veel mkb-bedrijven die geen eigen begeleidingstrajecten hebben, is de ondersteuning van de uitzendbranche een uitkomst. Door hun expertise kunnen uitzendorganisaties werkgevers helpen om een stabiele werkplek voor nieuwkomers te bieden.”
"Voor nieuwkomers betekent toegang tot werk ook dat zij sneller een gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid kunnen ontwikkelen, waardoor zij zich sneller thuis voelen en een actieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.”
Joop de Boer, adviseur Publiek-Private Samenwerking bij de ABU
Bevorderen diversiteit en inclusie
Ook op het gebied van diversiteit en inclusie biedt de wet een kans om vooruitgang te boeken. De ABU pleit al langer voor een arbeidsmarkt waarin ruimte is voor iedereen, en diversiteit op de werkvloer kan leiden tot een betere werksfeer, nieuwe inzichten en creatieve oplossingen. Bedrijven met diverse teams blijken vaak innovatiever en beter bestand tegen veranderingen in de markt. De Boer ziet hierin een belangrijke meerwaarde: een inclusieve arbeidsmarkt versterkt niet alleen bedrijven, maar ook de samenleving als geheel.
De Boer wijst ook op de financiële voordelen van de nieuwe wet. Wanneer nieuwkomers sneller aan het werk kunnen, neemt de noodzaak voor langdurige uitkeringen af. “Elke nieuwkomer die werkt, draagt bij aan de belastinginkomsten en verlaagt de druk op onze toch al zwaar belaste sociale voorzieningen.” De kosten voor opvang, toeslagen en andere sociale voorzieningen lopen op wanneer nieuwkomers lang werkloos blijven. Door hen sneller in staat te stellen om deel te nemen aan het arbeidsproces, kan de overheid miljoenen besparen. Dit zorgt niet alleen voor een betere balans tussen werkenden en niet-werkenden, maar draagt ook bij aan een gezonde, toekomstbestendige economie.
“Laten we niet wachten tot nieuwkomers volledig zijn ingeburgerd. Werk vanaf het eerste moment onderdeel maken van integratie is de enige manier om nieuwkomers en onze economie te laten bloeien,” zo besluit De Boer zijn pleidooi.