Open Hiring: iedereen een eerlijke kans
Geen vragen, direct een baan. Dat is in een notendop het concept van Open Hiring. Steeds meer uitzenders experimenteren hiermee. Ook Kaj Bathoorn van Olympia Werkvertrouwen: “In een paar weken tijd hebben we op deze manier zeven mensen kunnen plaatsen bij DHL: statushouders, een alleenstaande moeder, een man die al lang in de bijstand zat. Ze kregen een rondleiding en konden daarna kiezen: wil ik hier aan de slag of niet?”
Solliciteren zonder brief, zonder gesprek, zonder vragen. Bij Open Hiring geldt: wie wil werken, kan zo aan de slag. Bathoorn: “Open Hiring kan een antwoord zijn op de krapte, maar het is vooral ook een manier om werkzoekenden een eerlijke kans te geven, ongeacht hun afkomst, geaardheid, leeftijd of geloof. Elk mens heeft, bewust of onbewust, vooroordelen. Jonge intercedenten kunnen geneigd zijn vooral kandidaten te zoeken die erg op henzelf lijken. Maar ook opdrachtgevers moeten we soms overtuigen om met een bredere blik naar kandidaten te kijken. Voor hen is Open Hiring niet alleen een kans om nieuwe medewerkers te vinden, maar ook om zich te profileren op MVO-vlak.”
“Open Hiring kan een antwoord zijn op de krapte, maar het is vooral ook een manier om werkzoekenden een eerlijke kans te geven.”
Kaj Bathoorn van Olympia Werkvertrouwen
Perspectief
Open Hiring kan ook een bijdrage leveren aan een meer inclusieve, open bedrijfscultuur en een goed alternatief vormen voor dure sollicitatieprocedures. Jos van Delft, projectmanager bij Start Foundation: “Open Hiring staat eigenlijk voor goed werkgeverschap, want het betekent dat je iedereen een kans geeft. Het is een heel eerlijk systeem en de meest complete vorm van inclusie, omdat je kandidaten niet op oneigenlijke gronden uitsluit. Er zijn wel wat spelregels aan verbonden. De belangrijkste is dat de deur echt volledig openstaat. Iedereen mag zich melden en je stelt geen enkele vraag. Niet over iemands verleden, diploma’s, reden van werkloosheid of wat dan ook. De enige uitzondering zijn vragen die functioneel zijn. Een derde belangrijke spelregel is dat je kandidaten perspectief biedt. Je geeft mensen een kans en als zij die waarmaken, moet je ze een duurzame arbeidsrelatie bieden.”
“Open Hiring is een heel eerlijk systeem en de meest complete vorm van inclusie, omdat je kandidaten niet op oneigenlijke gronden uitsluit.”
Jos van Delft, projectmanager bij Start Foundation
Opleiding
Bathoorn volgde de workshop Open Hiring die de ABU en de NBBU samen met Start Foundation ontwikkelde voor uitzenders. “Wij hebben hier echt een project van gemaakt. Inmiddels is Open Hiring een van onze vaste instrumenten en hebben we bij verschillende opdrachtgevers zo mensen weten te plaatsen. De grootste uitdaging is om voldoende kandidaten te vinden. We kijken verder dan de kaartenbakken bij UWV en gemeenten. We hebben al eens een grote banner over een snelweg geplaatst, we flyeren bij voedselbanken en bij het Leger des Heils. Dit is een project van de lange adem. Het verhaal moet nog meer gaan leven, gedragen worden door nog meer werkgevers. Hoe bekender het concept, hoe meer deelnemers, hoe meer mensen een eerlijke kans krijgen op de arbeidsmarkt.” Van Delft: “Bij Open Hiring zie je vaak wat bedeesdere kandidaten: mensen die in een sollicitatiegesprek niet het hoogste woord voeren, de eeuwige tweede. Zij zijn heel dankbaar voor de kans die ze krijgen.”
Meer weten over wat de ABU en zijn leden doen om diversiteit en inclusiviteit te bevorderen?
Stuur een mail naar Yoka Eeltink
Open Hiring.nl
Babywinkelketen Mamaloes had in 2019 de primeur in Nederland met open hiring. Hun oproep: ‘Kun je tien kilo tillen en vier uur op je benen staan? Dan hebben wij werk voor je.’ Sinds april dit jaar is het platform openhiring.nl in de lucht. Bedrijven die via Open Hiring willen werven, kunnen eenvoudig een bedrijfsprofiel aanmaken en banen plaatsen. Werkzoekenden kunnen daar vervolgens op reageren. Onder andere Etos, Albert Heijn, KFC, McDonald’s en DHL zijn deelnemers.