ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Talent in overvloed

Frank Candel is bestuursvoorzitter van Vluchtelingenwerk Nederland.

Onlangs was ik op een feestje. Een theatermaker vertelde dat ze tegenwoordig regelmatig voorstellingen moeten afgelasten, omdat er geen technici beschikbaar zijn. Misschien geen verrassende mededeling, want UWV meldt dat de krapte op de arbeidsmarkt zo hard is opgelopen, dat alle beroepsgroepen nu een tekort aan personeel hebben.

Mijn verwondering zit ’m hierin: hoe kan het bestaan dat in deze krappe arbeidsmarkt ruim 100.000 statushouders geen werk hebben? Dat we arbeidsmigranten vanuit het buitenland halen, maar in eigen land vluchtelingen werkloos langs de zijlijn laten staan? Dat is toch onvoorstelbaar? Zij hebben werk nodig, de arbeidsmarkt heeft hen nodig.

Een van de oorzaken is dat vluchtelingen als groep slecht vindbaar waren. Vlak nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak, bleek dat er in Nederland geen database voor vluchtelingen was. VluchtelingenWerk Nederland en Start Foundation formuleren hierop nu het antwoord: RefugeeWork.nl. Dit platform koppelt werkgevers en mensen met een vluchtachtergrond en maakt van die laatsten ook talenten en werkervaring inzichtelijk. En talent is er! Er zijn ervaren tegelzetters uit Afghanistan, Engelstalige computernerds uit Syrië, bouwvakkers uit Eritrea. Vaak is een-op-een een koppeling te maken, soms zal iets meer inzet nodig zijn. Dat is met Nederlandse werknemers niet anders.

Voor werken met vluchtelingen geldt vaak: onbekend maakt onbemind. Werkgevers vragen zich af: wat is dit voor iemand? En asielzoekers weten nog niet goed wat er ‘te koop’ is en hoe alles werkt. Hopelijk trekt RefugeeWork werkgevers over de streep die eerst nog twijfelden. Er is nog zoveel onbenutte capaciteit, zoveel hypergemotiveerd talent. Deze mensen willen ontzettend graag meedoen. Want weet: mensen die hun land zijn ontvlucht en een lange tocht vol ontberingen hebben doorgemaakt om hier te komen, zijn per definitie ondernemende mensen met lef en doorzettingsvermogen.

Uitzenders weten RefugeeWork al goed te vinden. Mooi, want dit is bij uitstek de branche om vluchtelingen kennis te laten maken met de Nederlandse arbeidsmarkt. Elke fatsoenlijke werkgever kan zich aanmelden. Hopelijk kunnen we samen zo het grote succes van Oekraïense vluchtelingen, van wie inmiddels meer dan tachtig procent aan het werk is, herhalen. En mocht politiek Den Haag meelezen: laat mensen toch niet werkloos in ellenlange procedures zitten, zodat ze soms pas na drie jaar kunnen werken. Laat u inspireren door het Duitse model, waar vluchtelingen binnen zes weken na aankomst aan het werk gaan.

Binnenkort ga ik naar het theater. Grote kans dat mijn kennis inmiddels zijn lichttechnicus gevonden heeft.

“Hoe kan het bestaan dat in deze krappe arbeidsmarkt ruim 100.000 statushouders geen werk hebben?”

Gerelateerde artikelen