ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

“We creëren een toekomst voor statushouders” 

Met zijn allen bij de bushalte

Uitzendbureau Consolid werkt samen met de gemeente Arnhem en vervoersbedrijf Connexxion om Syrische statushouders op te leiden tot buschauffeur. “We leveren daarmee niet alleen chauffeurs, maar creëren ook een toekomst,” zegt Els Kuijs, regiomanager personenvervoer bij Consolid.

Statushouders zijn over het algemeen goed opgeleid, maar hebben bijna geen kans op werk door alle negatieve berichtgeving die er over vluchtelingen is. “Terwijl onze klant Connexxion een groot tekort aan buschauffeurs heeft,” vertelt een betrokken Kuijs. “Na overleg met Connexxion en de gemeente Arnhem zijn we daarom gestart met een pilot om Syrische statushouders op te leiden. In vergelijking met ons normale opleidingstraject brengt dat voor ons als Consolid fors hogere kosten met zich mee. Maar we willen ook deze mensen een kans op geluk geven. En we hopen daarnaast dat het zich op termijn terugbetaalt in nieuwe chauffeurs.

 

Het was een uitzonderlijk project met de nodige uitdagingen, maar het resultaat mag er zijn. Binnenkort gaan de eerste kandidaten aan de slag op de bus

Strenge selectie

Via de gemeente meldden zich vijftig mensen aan voor een presentatiedag van Consolid, bedoeld om de statushouders voor te lichten over wat er nodig is om buschauffeur te worden. “Daarvan wilden vierentwintig mensen wel verder. Het opleidingstraject is echter best pittig qua inhoud en bovendien in de Nederlandse  taal. Vandaar dat we een redelijk strenge selectie hanteren. Twaalf Syriërs konden uiteindelijk door naar een psychologisch onderzoek bestaande uit een gesprek met een psycholoog, een persoonlijkheidstest en competentie- en capaciteitentesten. Waarna tien kandidaten goed genoeg bevonden werden. Een prima score, want normaal mogen we in onze handen klappen als vier van de tien mensen overblijven na het onderzoek,” lacht Kuijs. “Dit zegt dus absoluut iets over het niveau van de statushouders.”

Verdiepen in elkaars cultuur

Uiteindelijk viel er alsnog één persoon af en dus bleven er negen kandidaten over voor het opleidingstraject. Dat was iets meer dan gepland, vertelt Kuijs. “Connexxion had slechts ruimte voor zes mensen, maar na overleg konden ze gelukkig alle negen starten. Met deze enthousiaste kandidaten zijn we toen een geweldig intensief, maar ook ontzettend leuk traject gestart. Onder begeleiding van een tolk hebben ze code 95, oftewel de theoretische cursus voor het vak buschauffeur, gevolgd. Het is op de bus niet alleen belangrijk om in het Nederlands verstaanbaar te zijn, maar ook het Nederlandse denkpatroon te kunnen begrijpen. Daarom hebben we naast een taalcursus ook cultuurdagen georganiseerd. Eén dag voor de statushouders om te leren begrijpen hoe Nederlanders denken. Maar ook een dag voor het personeel van Consolid en Connexxion, zodat wij de cultuur van de statushouders beter begrijpen.”

Een mooie toekomst

Drie maanden lang zag Kuijs de kandidaten bijna dagelijks. “Het was een uitzonderlijk project met de nodige uitdagingen,” vertelt ze. “Maar het resultaat mag er zijn. Inmiddels hebben de eerste kandidaten nu de cursus afgerond en hun rijbewijs op zak. Binnenkort gaan ze ook echt aan de slag op de lijnbussen van Connexxion. Een mooi moment. De dankbaarheid, loyaliteit en ambitie van deze mannen is geweldig om te zien. Ik weet zeker dat ze een mooie toekomst tegemoetgaan.”

Uitzendkracht Yasser Alsaba (32):

“Dit is voor mij een nieuw begin”

“Ik kom uit Syrië en ben nu bijna drie jaar in Nederland. Via uitzendbureau Consolid kon ik een talencursus en een opleiding tot buschauffeur volgen. Van begin tot eind is er door het uitzendbureau heel goede ondersteuning geboden. Onlangs heb ik mijn rijbewijs gehaald en binnenkort ga ik aan de slag op de lijnbus van Connexxion in Nijmegen of Arnhem. Daar heb ik geweldig veel zin in. Voor mij is dit een nieuw begin. Consolid heeft me die kans gegeven. De eerste stap naar een vaste baan en mooie toekomst is gezet.”

 

 

 

Dit artikel verscheen in Uitzendwerk 5 – 2018

Gerelateerde artikelen