Meer uitzendkrachten huiseigenaar door versoepeling perspectiefverklaring
Fors meer uitzendkrachten kunnen vanaf 2025 in aanmerking komen voor een hypotheek. Een woning kopen met een uitzendcontract was al mogelijk met een perspectiefverklaring. Door versoepeling van de voorwaarden kunnen nog meer uitzendkrachten deze op verantwoorde wijze benutten. Nu moet je nog 52 weken werken bij hetzelfde uitzendbureau, vanaf volgend jaar is dit verkort naar 26 weken.
"Ik dacht: dit lukt niet, tot we de perspectiefverklaring ontdekten."
Nieuwe woningbezitter Daniëlla Mulder
Daniëlla Mulder (34) kocht samen met haar partner een boerderij in het Groningse Kolham. De perspectiefverklaring maakte dit mogelijk. Ze werkt al tien jaar in de ouderenzorg als Verzorgende IG, waarvan de laatste drie jaar via uitzendorganisatie Randstad. “Ik heb een contract voor minimaal 20 uur per week, maar in de praktijk werk ik vaak meer.” Omdat ze wilden samenwonen, bezichtigde het stel de boerderij. “We waren er meteen verliefd op, maar ik vreesde eerst dat wij de financiering nooit rond zouden krijgen. Mijn vriend is zzp’er, wat al lastiger is en ik werk als uitzendkracht. Via de hypotheekadviseur hoorden wij over de perspectiefverklaring en daarmee is het ook voor mijn deel gelukt. Wij waren niet eens de hoogste bieder, maar de verkopers hebben het ons echt gegund! Letterlijk en figuurlijk. Dat was helemaal geweldig. We hebben in de zomer van 2024 samen heel veel geklust en bivakkeerden tijdelijk in ons tuinhuisje en een tent. In het najaar zijn we er echt gaan wonen. Dat bevalt enorm goed! Zo lekker vrij.”
Begin 2024 vreesde Bianca (51) uit het Limburgse Heerlen dat verhuizen naar een andere koopwoning ‘opeens’ niet meer mogelijk was. Ze werkte ruim dertig jaar met een vast contract, maar had dit pas losgelaten voor een aantrekkelijke baan bij een Limburgse gemeente. “Ik werkte jarenlang als onder andere receptioniste en telefoniste. Begin 2023 werd ik medewerker van een Klant Contact Centrum en ik doe af en toe receptiewerkzaamheden. Ze werken bij de gemeente eerst op basis van een uitzendcontract. Dat was voor mij prima, maar een tijdje later zagen mijn man en ik een woning waarvan we dachten: we hoeven niet weg, maar als we dáár kunnen wonen. Maar kon dat nog wel zonder vast contract? Je zult het net zien, na al die jaren in vaste dienst.”
Gelukkig hoorde ze via de hypotheekadviseur over de perspectiefverklaring. “Die heb ik aangevraagd én gekregen. Zo konden we wel de woningmarkt op. Helaas werden we overboden voor deze woning, maar het was fijn om te merken dat mijn contractvorm geen beletsel hoeft te zijn om zo’n stap te zetten.”
Arbeidsmarktpositie telt
De perspectiefverklaring voor flexwerkers werd in 2013 geïntroduceerd door uitzendorganisatie Randstad, Vereniging Eigen Huis en hypotheekverstrekker Obvion. Hierdoor telt niet meer vooral iemands arbeidsverleden, maar wordt juist gekeken naar de toekomstige mogelijkheden van een flexwerker om voldoende inkomen te vergaren. Hiervoor wordt een (data)analyse gemaakt. Ook hechten geldverstrekkers belang aan de beoordeling van het uitzendbureau over de (toekomstige) inzetbaarheid. Daar kan een flexkracht de verklaring eenvoudig aanvragen.
De perspectiefverklaring wordt door de grootste hypotheekverstrekkers geaccepteerd met daarbij de mogelijkheid van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Kan een consument zijn hypotheek niet meer betalen door bijvoorbeeld een scheiding of overlijden, dan biedt NHG een vangnet. Woningkopers krijgen hiermee ook korting op de hypotheekrente. Na een positieve evaluatie in 2017 is de perspectiefverklaring opgenomen in de voorwaarden en normen van NHG, die veel geldverstrekkers volgen. “Hierdoor is het bereik nog groter geworden. NHG gaat voor een duurzaam en betaalbaar thuis waar je kunt gaan en blijven wonen, ook als het tegenzit,” schetst bestuurder Carla Muters van NHG.
Resultaten en groei
Uit cijfers van de Stichting Perspectiefverklaring blijkt dat sinds de introductie tot medio 2024 er in totaal 16.000 perspectiefverklaringen zijn aangevraagd en 11.000 verstrekt. Hierdoor zijn inmiddels 5.500 hypotheken verstrekt aan uitzendkrachten. Muters: “De verklaring blijkt bovendien een betrouwbare indicator voor hypotheekverstrekkers. Hypotheken met een perspectiefverklaring blijken niet risicovoller dan andere hypotheken. Daarmee is dit een mooi en waardevol instrument dat meer mensen kansen biedt op de woningmarkt. Wij zijn blij met het vernieuwende karakter waardoor niet alleen het arbeidsverleden telt. Het toekomstperspectief en verdienvermogen zijn veel relevanter.”
De komende jaren kunnen nog meer flexkrachten toegang krijgen tot de woningmarkt. De ’52-wekeneis’, waarin je bij hetzelfde uitzendbureau gewerkt moet hebben, wordt gehalveerd tot 26 weken. Hierbij geldt wel dat een flexkracht in de laatste 14 maanden er 12 gewerkt moet hebben, maar dit kan dus ook bij een andere werkgever zijn. Hiermee kan dit instrument een nog groter verschil maken, ziet Leonie de Bruijn, Taxateur Perspectiefverklaring van Randstad Groep Nederland, waar zij de aanvragen van flexkrachten beoordeelt. “Dit instrument maakt echt het verschil tussen geen of wél een eigen woning kunnen kopen. Dat maakt het heel waardevol. Het kan bovendien gebruikt worden om een bestaande hypotheek te verhogen voor een verbouwing of om een nieuwe hypotheek met een lagere rente af te sluiten. Ook dat zijn interessante voordelen. De krappe woningmarkt maakt het helaas wel lastiger om een woning te kopen, maar de contractvorm van werkenden is minder een beletsel.”