Meer uitzendkrachten kunnen hypotheek aanvragen: eisen perspectiefverklaring versoepeld
Voor uitzendkrachten wordt het makkelijker om een hypotheek aan te vragen. Dit komt door de versoepeling van de perspectiefverklaring. Deze kun je als uitzendkracht gebruiken voor een hypotheekaanvraag. Voorheen moesten uitzendkrachten gedurende 52 weken werken bij hetzelfde uitzendbureau om hiervoor in aanmerking te komen. Vanaf 1 januari 2025 wordt deze periode verkort naar 26 weken, waarbij de werkervaring over 52 weken wel gehandhaafd blijft.
Op basis van de ervaringen in de afgelopen jaren is vastgesteld dat uitzendorganisaties na 26 weken voldoende in staat zijn om een oordeel te geven over de verdiencapaciteit van een uitzendkracht. Om meer uitzendkrachten toegang te geven tot de koopwoningmarkt is daarom het aantal weken dat een uitzendkracht moet werken bij hetzelfde uitzendbureau verkort naar 26 weken. Wel geldt daarbij de eis dat de uitzendkracht in de laatste veertien maanden minimaal twaalf maanden moet hebben gewerkt. Dit in combinatie met de data-analyse biedt voldoende basis voor het beoordelen van iemands perspectief op de arbeidsmarkt en de bestendigheid van iemands inkomen.
Met het verkorten van de periode naar 26 weken komen veel meer uitzendkrachten in aanmerking voor een perspectiefverklaring. Hiermee wordt de kans op een eigen huis voor uitzendkrachten vergroot. Goed om te weten: de perspectiefverklaring is geen garantie voor het krijgen van een hypotheek. Banken wegen namelijk ook andere zaken mee. “Toegang tot een hypotheek voor uitzendkrachten is een belangrijke stap om hun financiële perspectief en welzijn te bevorderen. De versoepeling van de perspectiefverklaring is een positieve ontwikkeling die deuren opent voor duidelijk meer mensen om een hypotheek aan te vragen,” zegt Jurriën Koops, directeur van de ABU.
Over de perspectiefverklaring
De perspectiefverklaring kijkt naar de toekomstige mogelijkheden van de uitzendkracht om een inkomen te vergaren en is gebaseerd op een grondige (data)analyse van de arbeidsmarktpositie van de aanvrager. Aangevuld met het oordeel van uitzendbureaus over de (toekomstige) inzetbaarheid van de uitzendkracht. Dit wordt onder andere bepaald aan de hand van het cv, werkervaring, referenties, eerdere beoordelingen en persoonlijke gesprekken.
De perspectiefverklaring is in 2013 geïntroduceerd door Randstad. Vrijwel alle banken en verzekeraars hebben de perspectiefverklaring geaccepteerd als volwaardig alternatief voor de reguliere werkgeversverklaring.
Sinds 2017 is de perspectiefverklaring beschikbaar voor de hele uitzendbranche. Sinds de introductie zijn er meer dan 16.000 verklaringen aangevraagd. Van deze aanvragen is twee/derde toegekend waarvan ruim 50% daadwerkelijk is omgezet in een hypotheek.
Deelnemende partijen
Onder andere ABN AMRO, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Obvion, Rabobank, Regiobank, Munt Hypotheken, SNS en Delta Lloyd accepteren de perspectiefverklaring, zowel met als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarnaast doen momenteel 29 uitzenders mee aan dit initiatief.