ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Strengere regels voor uitleenconstructies kennismigranten: minister kondigt maatregelen aan

De minister van Asiel en Migratie heeft in een brief nieuwe maatregelen aangekondigd om misbruik van uitleenconstructies binnen de kennismigrantenregeling te voorkomen. In de toekomst wordt het erkend referenten in principe verboden om kennismigranten bedrijfsmatig uit te lenen aan derde partijen.
Deze maatregelen, die nog verder worden uitgewerkt, zijn bedoeld om problemen zoals schijnconstructies, slechte arbeidsomstandigheden en ongewenste overdracht van kennis te beperken.

 

Uitzonderingen
Er zijn twee uitzonderingen opgenomen in de plannen:

1 Tijdelijke uitleen in afwachting van erkend referentschap

Bedrijven die een aanvraag voor erkend referentschap hebben ingediend en tijdelijk kennismigranten nodig hebben, mogen onder strikte voorwaarden gebruikmaken van een uitleenconstructie. Dit geldt ook in situaties van fusie of overname waarbij een nieuwe referentstatus nodig is.

2. Innovatieve start-ups en scale-ups

Startende of groeiende bedrijven die nog niet volledig aan de voorwaarden voor erkend referentschap voldoen, krijgen tijdelijk toestemming om kennismigranten uit te lenen. Voorwaarde is dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bevestigt dat het bedrijf een innovatief karakter heeft.
Voor beide uitzonderingen geldt dat de verblijfsvergunning van de betrokken kennismigranten eenmalig wordt verleend voor maximaal twee jaar. Deze vergunning is niet verlengbaar.

Aanvullende verplichtingen

Naast het uitleenverbod worden aanvullende verplichtingen voorbereid, waaronder een meldplicht bij wijzigingen in de situatie van de kennismigrant. Daarnaast wordt een zorgplicht geïntroduceerd, die inhoudt dat uitleners de kennismigrant goed informeren over rechten, plichten en arbeidsomstandigheden, en toezien op een zorgvuldige werving en selectie.
De aangekondigde maatregelen moeten nog door het reguliere wetgevingstraject en vereisen een aanpassing van het Vreemdelingenbesluit. Het is daarom nog niet duidelijk wanneer de regels in werking treden. Er zijn evaluaties gepland – één jaar en drie jaar na de invoering – om de effectiviteit van de maatregelen te beoordelen.

ABU: maatregelen schieten doel voorbij

Wij hebben tijdens gesprekken met de betrokken ministeries onze zorgen uitgesproken over de impact van deze maatregelen. In onze ogen gaan ze het doel om misbruik tegen te gaan voorbij en raken ze vooral het mkb, dat vaak niet in aanmerking komt voor erkend referentschap.
Daarnaast verwachten wij een toename in regeldruk voor de IND en een mogelijke verslechtering van de Nederlandse positie in de wereldwijde strijd om talent.
Hoewel een totaalverbod op uitleenconstructies ook op tafel heeft gelegen, hebben onze argumenten bijgedragen aan de opname van de uitzonderingen in de plannen. Wij blijven betrokken via de inspraaktafels om mee te praten over de exacte uitwerking van de maatregelen en uitzonderingen.

Gerelateerde artikelen