ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

De Jager Detachering herplaatste vaste medewerkers van visverwerking naar productiebedrijf

Chiel de Jager-3

“Wij hebben veel arbeidsmigranten aan het werk in de mossel, oester- en visverwerking in Yerseke. Ook bij conservenfabrieken zitten veel van onze mensen. Toen de coronacrisis uitbrak, draaiden die op volle toeren. Heel Holland hamsterde! Maar bij de visverwerkende bedrijven, die leveren aan de horeca, viel de omzet ver terug. Alle uitzendkrachten werden naar huis gestuurd.

Bij een visverwerkingsbedrijf was de hoeveelheid werk zo ver gedaald dat ze ook een deel van hun vaste krachten niet meer aan het werk konden houden. Het is ons gelukt om een stuk of acht daarvan te herplaatsen bij onder andere een hovenier en bij een bedrijf dat konijnenhokken assembleert. Daar waren die opdrachtgevers erg blij mee. Voor een bescheiden commissie verdienden ze een flink deel van de loonkosten terug. We hebben nog nagevraagd bij de helpdesk van de ABU of dat in orde is. Op kleine schaal mag dit: dat de opdrachtgever een soort tijdelijk uitzendbureau is.

Gelukkig hebben we niemand van onze uitzendkrachten hoeven ontslaan. In die periode vertrok een deel van onze mensen naar hun thuisland, toen dat nog kon. De mensen die overbleven hebben we voor twintig à dertig uur per week aan het werk gehouden. Door samen met de opdrachtgevers de uren te verdelen, kon iedereen aan het werk blijven.

De markt is weer wat aangetrokken. Begin juni zat de visverwerkende industrie weer op zo’n 70% van voorheen. Via andere kanalen dan de restaurants heeft de vis zijn weg weer gevonden naar de consument. Mensen blijven eten, of het nou in een restaurant is of thuis.

Je moet er niet aan denken dat er een uitbraak komt bij een bedrijf. Gelukkig hebben visverwerkingsbedrijven standaard hoge hygiëne-eisen. Mondkapjes, bijvoorbeeld, waren daar al voor corona verplicht. De arbeidsinspectie was laatst op bezoek bij ons en was positief verrast door de maatregelen die we hebben genomen voor huisvesting en vervoer. We hebben bijvoorbeeld zo veel mogelijk mensen verplaatst van een hotel naar huizen en vakantieparken. Zo verminder je de kans op een uitbraak.”

 

– Chiel de Jager: directeur/eigenaar De Jager Detachering

 

 

Gerelateerde artikelen