ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Extra druk op huisvesting arbeidsmigranten door corona

ABU-Digi-HH-01 huisvesting arbeidsmigranten

Het coronavirus zorgt voor een grote uitdaging bij de huisvesting van arbeidsmigranten. RIVM-voorschriften vereisen meer ruimte, terwijl er al te weinig woonruimte is voor arbeidsmigranten. Uitzendorganisaties helpen hen om veilig te kunnen werken en wonen. Mocht het ruimtegebrek te nijpend worden, dan bieden recreatieparken tijdelijk mogelijk uitkomst. De ABU is hierover al in gesprek met de recreatiebranche (HISWA-RECRON).

Stichting Normering Flexwonen (SNF) ziet dat werkgevers, uitzendorganisaties en huisvesters hun uiterste best doen om mensen die ziek zijn alleen in een slaapkamer te huisvesten. “Maar het tekort aan huisvesting dat er al was, maakt dat niet makkelijk. Als het aantal zieken nog sterker stijgt, wordt dat nog lastiger,” aldus het SNF.

De ABU heeft uitzendorganisaties die arbeidsmigranten bemiddelen opgeroepen om goed voor hen te blijven zorgen. “Zorg dat ze veilig kunnen werken en wonen, ook als ze even geen werk hebben of bijvoorbeeld in quarantaine moeten. Ook dit past bij de oproep van het kabinet om goed voor elkaar te zorgen,” zegt Jeroen Voorveld (beleidsadviseur Arbeidsmigratie en Diversiteit) van de ABU.

Extra maatregelen

Uitzendorganisatie HOBIJ werkt voor 70% met arbeidsmigranten en heeft zelf al veel maatregelen genomen. Van extra informatievoorziening voor arbeidsmigranten en extra schoonmaak op woonlocaties tot preventief realiseren van quarantaineplekken (met catering). “Als mensen ziek worden en het coronavirus hebben, kunnen ze daar terecht,” zegt CEO Han van Horen. “Het hoeft gelukkig nog niet vaak, maar de voorzieningen zijn er. Alleen als de aantallen verder oplopen, lopen we een keer tegen de grenzen aan. Dan zullen we als branche samen meer moeten doen. Ik merk dat die bereidwilligheid er is, ook bij andere uitzendondernemers.”

 

Ik merk dat de bereidwilligheid om het op te lossen ook bij andere uitzendondernemers. – Han van Horen, directeur Hobij

 

Als arbeidsmigranten met vaste contracten tijdelijk thuis komen te zitten, worden die uren gewoon doorbetaald. Maar dat gebeurt nu ook voor mensen zonder vaste uren. “Dat is een extra vangnet, waarbij wij twee weken hun basisgarantieloon doorbetalen. In die tijd kunnen wij ander werk voor ze zoeken. Dat lukt goed, maar we willen niet dat ze in de tussentijd in de problemen komen.” Daarnaast werkt HOBIJ voor arbeidsmigranten aan pakketten met beschermende middelen, zoals handschoenen en desinfecterende lotion. “Daarnaast willen ‘lentepakketten’, een variant op het kerstpakket, verstrekken om iedereen een extra hart onder de riem te steken. Ook met gezonde producten voor een goede weerstand,” aldus Van Horen.

Nieuwe stappen

De ABU faciliteert uitzendorganisaties bij hun uitdaging en houdt continu contact met hen om de behoeften goed in beeld te houden. Voorveld: “Dat kan iedere dag weer anders zijn. Er komen regelmatig nieuwe maatregelen en de vraag is steeds hoe inleners en arbeidsmigranten reageren. Vertrekken mensen naar hun thuisland, dan geeft dat geen extra belasting voor de huisvesting. Moeten ze ruimer worden gehuisvest, dan is dat direct een uitdaging, omdat er toch al te weinig woonruimte was.”

 

We roepen onze leden op om ervoor te zorgen dat arbeidsmigranten ze veilig kunnen werken en wonen, ook als ze even geen werk hebben in quarantaine moeten. – Jeroen Voorveld, beleidsadviseur Arbeidsmigratie en Diversiteit ABU

 

Als de overheidsmaatregelen verder worden aangescherpt en grenzen bijvoorbeeld verder op slot gaan, dan dreigen arbeidsmigranten vast te raken in de huisvesting. De ABU heeft hierover contact met het ministerie van SZW, huisvesters en de recreatiebranche. Voorveld: “Mocht het nodig zijn, dan moeten we met spoed tijdelijke wooncapaciteit kunnen realiseren voor arbeidsmigranten in nood. We hebben hierover al positieve gesprekken gevoerd met HISWA-RECRON. We blijven met onze leden in gesprek om de exacte behoefte continu in beeld te houden, zodat we snel kunnen schakelen als dat nodig is.”

Gerelateerde artikelen