ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Werkis: heftruckchauffeurs uit de automotive laden nu tuinhout op hun vork

Matthias Werkis

“Het zijn hectische weken en veel opdrachtgevers wachten in spanning af welke versoepelende maatregelen de overheid neemt. Bedrijven in de horeca, automotive en gekoelde voedselopslag hebben veelal tijdelijk de deuren gesloten, of ze overwegen een tijdelijke sluiting. Andere opdrachtgevers schroeven de productie juist op en de vraag komt nu ook los bij seizoensgebonden opdrachtgevers zoals hoveniers. 

Doordat we breed georiënteerd zijn, kunnen we flexwerkers die uitstromen bij de ene klant meestal snel herplaatsen in een soortgelijke functie. Daardoor is omscholing doorgaans niet nodig. Heftruckchauffeurs die eerst werkten in de automotive sector of in een koelcel doen datzelfde werk nu bij een producent van tuinhout. 

Bovendien hebben we inmiddels ook veel nieuw instromende uitzendkrachten kunnen plaatsen. Vlak voor het begin van de coronacrisis voerden we een goed gesprek bij een zorginstelling in de gehandicaptenzorg. Bij het intreden van de crisis hadden ze plotseling veel extra handen nodig. Tegelijk meldden zich veel mensen die in deze tijd graag iets willen bijdragen in de zorg. Dan is het alle hens aan dek. Door intensief samen te werken hebben we binnen een week de eerste groep kunnen laten starten in voor de zorgondersteunende taken. 

Toch is vooralsnog zo’n dertig procent van onze flexwerkers uitgestroomd door het wegvallen van opdrachten, bijvoorbeeld in de horeca. Wij werken voor hen vanuit ons ‘kloppend hart’. Dat houdt in dat wij vanuit oprechte aandacht nauw contact onderhouden met onze opdrachtgevers én met onze flexwerkers, met als doel herplaatsing alsnog te realiseren. Een deel van hen heeft helaas een uitkering moeten aanvragen. De NOW-regeling hebben we tot nu toe niet kunnen aanvragen omdat we een groeibedrijf zijn. 

Om meer mensen te kunnen herplaatsen, hebben we ons ook aangemeld voor de vouchers van DOORZAAM. Maar dat is niet altijd een oplossing: we merken dat succesvol herplaatsen soms om meer vraagt dan een korte externe cursus of een onboarding bij een nieuwe opdrachtgever. Dat geldt des te meer als er sprake is van een laag opleidingsniveau.”

Gerelateerde artikelen