ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Peter Brummel, operationeel manager Bureau Techniek, herplaatste uitzendkrachten in de techniek

Peter Brummel

“De persconferentie van Rutte van vrijdag 13 maart was een kantelpunt. Hoewel de piek aan afzeggingen niet meteen op maandag kwam. Dat ging geleidelijk, in de dagen en weken erna. Het dieptepunt kwam begin april, en sinds half mei is de groei weer echt ingezet. Inmiddels zitten we op hetzelfde niveau als voor de crisis.

Een reden van de opzeggingen van werk was dat metaalbedrijven te maken kregen met een stokkende toelevering van materialen uit landen als bijvoorbeeld Italië. Ook de 1,5 meter zorgde ervoor dat niet iedereen aan het werk kon blijven. Een jongen die via ons werkte aan verbouwingen, thuis bij oudere mensen, was een van de eersten die thuis kwam te zitten. Hij baalde daar ontzettend van.

We hebben toen samen van de nood een deugd proberen te maken en dat is gelukt. In een eerder gevoerd ontwikkelgesprek had hij aangegeven dat zijn huidige werk hem fysiek zwaar viel: hij twijfelde of hij op de lange termijn wel geschikt was hiervoor. We hebben samen gekeken wat hij nu echt wilde. We kwamen terecht bij een van onze klanten in de bouw die werkt met aardwarmte. Daar worden putten geboord onder bijvoorbeeld woonwijken of glastuinbouwbedrijven.

Er is geen opleiding voor de functie van boormeester: dat moet je on the job leren. Wel sloot zijn achtergrond in de elektra goed aan bij het werk. We hebben een telefonisch sollicitatiegesprek geregeld en een proefdag ingepland, waarop hij meeliep met de boormeester. Hij was enthousiast en inmiddels heeft hij zijn proeftijd succesvol doorlopen. Als alles goed gaat krijgt hij een vast contract aangeboden en dan zit ons werk erop. Zo gaat het met de meeste van onze mensen: we bemiddelen ze naar duurzame banen in de techniek.

Het is mooi dat deze jongen midden in deze crisis een carrièreswitch kon maken. Maar het gaat niet altijd zo. Een vakman van 61 jaar die voor ons werkte moest er helaas uit: er was gewoon geen werk. Ook met hem hebben we bekeken of er andere opties waren maar die waren er niet. Daar kwam bij dat hij bij die werkgever enorm op zijn plek zat. Het bedrijf heeft contact gehouden in die weken want hij was een heel gewaardeerde kracht. Uiteindelijk kon hij weer terugkomen toen het werk was aangetrokken.”

Gerelateerde artikelen