ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Pieter Loppersum, Loppersum Arbeidsbemiddeling, versterkt de band met zijn klanten

Loppersum

“Een grote klant van ons is een groentesnijderij in Eindhoven, die salades maakt als toeleverancier voor de horeca. In één klap raakte hij meer dan de helft van zijn omzet kwijt. Als hofleverancier voelden wij dat ook flink. Van de ene op de andere dag zaten twintig van onze uitzendkrachten thuis.

Vervolgens besloot de klant het overgebleven werk anders in te richten, met twee ploegen die elkaar niet mochten zien. Uit voorzorg, om in elk geval één groep coronavrij te houden. Nog eens twintig mensen die ik voor een vaste urenomvang onder contract heb konden daardoor vaak niet meer werken dan twintig uur per week. De rest moest ik zelf bijstorten. Maar gelukkig konden ze daar wel blijven. Dat is het belangrijkste.

Inmiddels is het aantal uren weer wat opgelopen. En de klant is ons tegemoetgekomen. We hebben een goede band, en we gaan ervan uit dat we samen doorgaan. Dan moet je ook samen de pijn lijden. Juist deze crisis versterkt onze samenwerking, dat is mooi.

Mensen die toch zonder werk kwamen te zitten, konden we vaak herplaatsen door samen te werken met andere bureaus. Zo hebben we al jarenlang een intensieve band met vier andere bureaus die net als wij werken met arbeidsmigranten. We noemen ons ‘de club van vijf’. Eén van hen had ruimte voor vijf, zes man van ons op een veiling in de buurt. Tien anderen konden in West-Brabant aan de slag in de aardbeienoogst. De mensen die daarvoor zouden komen vanuit Roemenië, bleven ineens weg. De extra kosten voor het vervoer nemen wij als werkgever voor onze rekening.

Goed werkgeverschap vinden we belangrijk, juist voor onze arbeidsmigranten. In deze tijd gaan we vaker bij ze langs op de huisvesting om naar ze te luisteren, signalen op te vangen, bij coronaklachten gelijk te kunnen afzonderen. Dat laatste is tot nu toe gelukkig niet nodig gebleken.”

Gerelateerde artikelen