ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Sneller van-werk-naar-werk met scholingsvouchers

Karin Heynsdijk, FNV

DOORZAAM, het fonds voor duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten, zorgt dat uitzendkrachten zich versneld kunnen laten om- of bijscholen voor sectoren waar nu de vraag het grootst is. Uitzendkrachten die door de coronacrisis werkloos zijn geworden, zijn hierdoor snel inzetbaar in de transport en logistiek, land- en tuinbouw en eenvoudige zorgtaken. DOORZAAM stelt hiertoe 4.000 ‘van-werk-naar-werkvouchers’ beschikbaar.

Het bestuur van DOORZAAM, waar naast de vakbonden ook de NBBU en ABU deel van uitmaken, heeft hiertoe vorige week een noodfonds ingesteld. Het actieplan is direct van kracht geworden. Adriana Stel, directeur DOORZAAM: “Door de uitbraak van corona zijn we als maatschappij in een dramatische situatie belandt. De uitzendbranche – groot geworden in ‘piek en ziek’ – vangt harde klappen op. In sectoren die het nu moeilijk hebben, zoals de vlieg- en reisbranche, zijn uitzendkrachten als eerste naar huis gestuurd. Anderzijds is er een schreeuwend gebrek aan handen bij supermarkten, in de distributie, het transport en bij telers. Wij zeggen: laat geen uitzendkracht onbenut en wij willen uitzendkrachten stimuleren om intersectoraal over te stappen.” Karin Heynsdijk, bestuurder FNV Flex: “We willen niet dat uitzendkrachten naar huis worden gestuurd, maar dat is nu wel de realiteit. Door met extra middelen bij te dragen aan snelle plaatsing op ander werk, zorgen we dat ook uitzendkrachten goed door deze crisis kunnen komen.”

 

Door met extra middelen bij te dragen aan snelle plaatsing op ander werk, zorgen we dat ook uitzendkrachten goed door deze crisis kunnen komen. – Karin Heynsdijk, bestuurder FNV Flex

 

4.000 vouchers

Adriana Stel, directeur DOORZAAM

Om dit te stimuleren, stelt DOORZAAM nu 4.000 van-werk-naar-werkvouchers à 500 euro beschikbaar. Stel: “Uitzenders kunnen van deze vouchers gebruikmaken om uitzendkrachten die door deze crisis werkloos zijn geworden een korte training of cursus te laten volgen voor banen in sectoren die nu heel hard mensen nodig hebben. De voucher kan ook gebruikt worden voor inwerk- en onboarding-traject bij opdrachtgevers. De uitzender bepaalt voor welke banen en sectoren deze voucher ingezet kan worden. De vouchers zijn per direct te verkrijgen. Indien nodig stellen we er meer beschikbaar.” Heynsdijk: “Uitzendkrachten die lid zijn van een vakbond, kunnen deze voucher ook zelf aanvragen. Voorwaarde is wel dat ze daadwerkelijk een baan kunnen krijgen in een vraagsector.”

 

Snelheid en continuïteit

Het actieplan geeft ook uitzenders zelf wat lucht. Stel: “Uitzendorganisaties die hun krachten een duurzaam-inzetbaarheidtraject laten volgen, financieren dit normaal gesproken zelf voor. Dat hoeft niet langer. De rekening kan nu rechtstreeks naar ons.”

 

Met deze speciale vouchers spelen we op de sterk veranderende vraag van opdrachtgevers.

 

Met deze maatregelen snijdt het mes aan twee kanten, zo meent Stel. “Met deze speciale vouchers willen we snel inspelen op de sterk veranderende vraag van opdrachtgevers. De andere maatregelen zijn meer gericht op continuïteit. Want ondanks het feit dat de wereld nu even stil lijkt te staan, zal de toekomst zich ook weer rap aandienen. Als er dan iets goed is voortgekomen uit deze crisis, is dat we kunnen laten zien dat we de flexibiliteit hebben om uitzendkrachten snel intersectoraal over te laten stappen.”

Elk nadeel….

Heynsdijk: “De uitzendbranche kan zich nu extra bewijzen voor de toekomst, door uitzendkrachten van wie het werk plots is weggevallen, te ‘matchen’ met vacatures die nu ontstaan. Uitzendkrachten die nu – al dan niet met behulp van een van-werk-naar-werkvoucher worden herplaatst, doen nieuwe vaardigheden en kennis op. Dit geeft hen een betere positie op de toekomstige arbeidsmarkt. Zo heeft een groot nadeel dan toch ook nog een voordeel.”

Over DOORZAAM

DOORZAAM heeft als missie om de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten te stimuleren. Uitzendkrachten, uitzendorganisaties en opdrachtgevers worden ondersteund met praktische informatie, instrumenten, producten, vergoedingen en activiteiten. In DOORZAAM zijn zowel uitzendwerkgevers vertegenwoordigd (ABU en NBBU) als de vakbonden FNV, CNV Vakmensen, LBV en De Unie. Naast de reguliere scholingsvouchers, geeft DOORZAAM nu 4.000 extra van-werk-naar-werkvouchers uit. Op de website staan de details en voorwaarden.

Gerelateerde artikelen