ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Tien uitzendbureaus helpen ‘corona-werkzoekenden’ Den Haag

De gemeente Den Haag is een grootschalige samenwerking gestart met uitzendbureaus om nieuwe werklozen door de coronacrisis zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. In totaal zullen ongeveer tien uitzendorganisaties hierbij helpen. De uitzendbureaus zorgen voor bemiddeling, helpen werkzoekenden met hun cv en een goede pitch richting werkgevers. Daarnaast zorgen zij voor goede matchingsgegevens in het regionale bemiddelingsplatform Hallo Werk!

De gemeente verwacht de komende tijd een toename in het aantal werkzoekenden van bijna 10%. Dat staat in het Sociaal Economisch Herstelplan van de gemeente. “We verwachten een behoorlijke toename in het aantal bijstandsaanvragen, vooral van zzp’ers, jongeren en mensen die werkzaam waren in de cultuursector en horeca,” zegt wethouder Bert van Alphen (Werk en Inkomen) van de gemeente Den Haag. “We willen snel anticiperen om te zorgen dat deze mensen met recente werkervaring zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen in sectoren waar wél veel vacatures zijn.  Uitzendbureaus kunnen hen snel weer plaatsen. Met ons eigen werk- en ontwikkelbedrijf Den Haag Werkt kunnen we dan vooral focussen op mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.”

Belang werkzoekenden voorop

De samenwerking met uitzendbureaus is een belangrijk onderdeel van de corona-herstelaanpak van Den Haag Werkt. Bij de samenwerking tussen uitzendorganisaties heeft Tempo-Team een coördinerende rol, samen met een projectleider van de gemeente. “Ik vind het sterk van de gemeente Den Haag dat ze gewoon direct gestart zijn met enkele bureaus, stelt Mirjam Manni van Tempo-Team.

Om zoveel mogelijk kansen te creëren voor de werkzoekenden, voegt Den Haag Werkt naast grote landelijke bemiddelaars bewust ook kleinere regionale bureaus toe aan de samenwerking. Als de uitzendorganisaties kandidaten plaatsen, ontvangen zij een ‘bemiddelingsfee’ voor hun inzet. Manni: “Doordat we ook meteen werken aan het cv en de presentatie van kandidaten krijgen de bureaus kandidaten op een presenteerblaadje aangereikt.” De bureaus delen de kandidaten met elkaar. “Het gaat erom dat zij zo snel mogelijk weer geschikt werk vinden en optimaal alle kansen die er zijn benutten. Dat is ons gezamenlijke belang. Bij het bemiddelen naar andere sectoren gaat het vooral om het ‘omdenken’ van kansen op basis van competenties. Want die evenementencoördinator kan nu bijvoorbeeld misschien wel goed aan de slag bij de GGD.”

Het doel is dat op deze manier ten minste 500 nieuwe werkzoekenden met recente werkervaring snel weer aan het werk komen. 262 mensen zijn verwezen naar deze aanpak, waarvan inmiddels 114 mensen actief in bemiddeling zijn genomen en zijn voorgesteld bij de verschillende deelnemende uitzendorganisaties. Vijftig mensen hebben inmiddels een baan gevonden. Manni: “We zijn vooral pragmatisch begonnen. De aanpak en resultaten kunnen we nu verder uitbouwen.”

Verdere samenwerking

Den Haag Werkt wil de structurele samenwerking met de uitzendbranche de komende tijd verder uitbouwen. Bijvoorbeeld ook voor werkzoekenden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Hiervoor wordt gewerkt aan een sectordeal met de uitzendbranche. Van Alpen: “Zo willen we op diverse manieren samenwerken met onze uitzendpartners.”

Gerelateerde artikelen