ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Uitzendwerk biedt perspectief bij acute arbeidsmobiliteit

“Toen het werk stilviel, begon ik direct ergens anders”

Van werk naar werk

De coronacrisis zorgde op de arbeidsmarkt acuut voor grote personeelstekorten en overschotten. De uitzendbranche draait op volle toeren om werkenden van (tijdelijke) krimpsectoren naar bedrijven in vraagsectoren te brengen. Ernst Pranger (30) uit Groningen was tien jaar zelfstandig werkend kok toen hij afgelopen najaar een nieuwe beroepsrichting koos. Nu werkt hij tijdelijk weer even als kok voor zorginstellingen.

“Het werk van kok is prachtig, maar het heeft één nadeel. Door de werktijden was ik ’s avonds en in het weekend weinig thuis. Toen mijn dochter geboren werd, wilde ik daarom een nieuwe richting inslaan,” vertelt Pranger.

Nieuw werk en opleiding

Via Flexspecialisten vond hij in oktober 2019 werk als slager bij Van der Zee slagerijen, onderdeel van Hanos. Naast zijn werk als (nu nog) leerling-slager volgt hij een slagersopleiding van zijn werkgever en Flexspecialisten. “De theorie leer ik op school, de praktijk tijdens mijn werk. Het is fantastisch werk dat goed aansluit op mijn eerdere werk. Ik had al veel affiniteit met vlees. Het is mooi om mee te werken.”

Toen de coronacrisis in maart begon, viel het werk bij Van der Zee – als toeleverancier van de horeca – grotendeels stil. “Gelukkig kon Flexspecialisten mij direct tijdelijk plaatsen bij Distrivers, gespecialiseerd in maaltijdverzorging voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Het was even wennen, maar geen grote stap door mijn recente ervaring als kok. Hier zijn vooral de grote aantallen waarvoor ik kook een uitdaging. Maar ik doe dit graag tijdelijk, want ik ben heel slecht in thuiszitten.”

Veel verschuivingen

Flexspecialisten realiseert nu veel van dit soort transities. “De arbeidsmarkt is nu heel grillig,” zegt manager operations Nancy van Sleuwen. “Wij zitten veel in de logistiek en voedselproductie en daar vinden veel verschuivingen plaats. We hebben tijdelijk veel medewerkers begeleid naar de supermarkten en logistiek. Bij de supermarkten is het in april weer wat stabieler geworden, maar op andere plekken blijft het bemiddelen tussen vraag en aanbod. Tot nu toe hebben wij alle uitzendkrachten die tijdelijk ander werk nodig hadden goed kunnen doorplaatsen. Bedrijven kiezen nu voor flexkrachten vanwege de onzekerheid. Dat is veilig om nu wel hun vacatures in te kunnen vullen.”

Pranger wil uiteindelijk zijn nieuwe loopbaan weer oppakken. Zijn opleiding die normaal nog anderhalf jaar duurt, vertraagt nu tijdelijk een beetje. “Via videobellen krijg ik nog wel de theorie, maar de praktijk ligt even stil. Dat pak ik later wel weer op. Want ik wil zeker in dat vak verder!”

Gerelateerde artikelen