ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Martijn Schigt, intercedent bij Start People, herplaatst productiemedewerkers van papierfabriek naar medische industrie

Martijn Schigt

“Het was als een lontje dat ging branden en tot ontploffing kwam. Op maandag 16 maart was er nog niets aan de hand. Op dinsdag waren de berichten vanuit de productiebedrijven al meer gespannen. En op woensdag kregen we het bericht van de papierfabriek dat de productiemedewerkers in de flexibele schil tot nader order niet meer hoefden te komen.

Er zitten hier in Eerbeek veel papierfabrieken: ze hebben zich er ooit gevestigd vanwege de goede kwaliteit van het water. Het probleem dat zij nu hadden was het contact met de afzetmarkt in Azië: transport was een drama in die eerste periode.

Mensen reageren verschillend op dit nieuws. Voor sommigen was het geen probleem, terwijl anderen in de stress schoten. Wij namen met iedereen de opties door. In die periode konden veel mensen nog terecht in functies met een lager loon. Het risico is dat je je daarmee zelf tekort doet: het laatstverdiende loon bepaalt de WW waarop je recht hebt. Per geval hebben we overlegd wat de beste optie was.

We wisten dat er ook in deze markt kansen zijn. We zijn gaan bellen met onze vestigingen in Apeldoorn, Arnhem, de Achterhoek. Je neemt contact op met oude klanten en prospects: we hebben hier mannen met ervaring klaarstaan, wat hebben jullie nodig? We kwamen in contact met een bedrijf dat instrumenten voor medische laboratoria assembleert. Ik moest meteen denken aan Dion.

Hoewel Dion in de papierfabriek werkte, wat ruwe productie is, dacht ik dat hij geschikt kon zijn. Het samenstellen van computers, met printplaten, is een hobby van hem. Dat wist ik nog uit de persoonlijke intake met hem. Zo zie je hoe waardevol dat is. Zonder dat intakegesprek hadden we de match nooit kunnen maken.

Er werd snel geschakeld: het bedrijf in kwestie is dat gewend: ze weten dat er concurrenten op zoek zijn naar hetzelfde soort profiel. Het sollicitatiegesprek gebeurde in een daarvoor vrijgemaakte hal, keurig op 1,5 meter. Dion kon in de eerste week van mei beginnen.

Een match als deze laat voor mij zien hoe belangrijk het is om niet alleen een cv door te nemen maar om ook een blokje om te lopen met iemand. Dan hoor je dingen die je per mail of aan de telefoon niet te weten komt. Bijvoorbeeld Dions computerhobby.”

Gerelateerde artikelen