ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Mischa Hannema, directeur Technicum, herplaatst technici

Mischa Hannema

“De eerste opzeggingen van opdrachten door de coronacrisis kwamen bij onze vestigingen in Brabant. Daarna volgde het hele land, hoewel een aantal technische sectoren relatief gespaard bleven. Het was schrikken, deze enorme daling van de hoeveelheid werk. We hebben bijvoorbeeld veel elektromonteurs aan het werk in ziekenhuizen. Daar werden renovaties stilgelegd.

Wekelijks hebben we online bijeenkomsten met collega’s uit het hele land, om als collectief bedrijven te benaderen en onze technisch specialisten aan het werk te houden. Het is niet gelukt om voor iedereen direct een nieuwe opdracht te vinden. Maar door gebruik te maken van de NOW-regeling, hoeven we onze vakspecialisten niet te laten gaan. Zij krijgen namelijk een NOW-contract, waarbij we hun salaris gewoon doorbetalen. De technisch specialisten die we wel door konden plaatsen, waren daar erg blij mee. Ze blijven liever bezig dan dat ze op de bank zitten.

Binnen een paar weken is er een complete draai gemaakt van een markt waarin technisch specialisten schaars waren, naar een markt waar de focus op de opdrachtgever ligt. Dat vraagt om een omschakeling van onze consultants. We doen er momenteel alles aan om onze technisch specialisten aan het werk te helpen. Dat doen we vooral door veel contact te zoeken met bedrijven. De goede relatie die we in de loop der jaren hebben opgebouwd met klanten, helpt daarbij. 

In de vitale sectoren is momenteel volop werk. Sergio bijvoorbeeld is een monteur die revisies aan treinstellen deed. Doordat het treinverkeer in Nederland behoorlijk terugliep, was bij zijn opdrachtgever veel minder te doen. We hebben hem kunnen herplaatsen bij een bedrijf in de voedselverwerking. Daar was de productie, door de druk op de supermarkten, enorm opgeschroefd. 

Revisie aan treinstellen is natuurlijk iets anders dan onderhoud van machines in een productieomgeving. Als consultant heb je voldoende technische kennis nodig om in te schatten naar welke bedrijven een overstap mogelijk is. Juist in deze periode kunnen wij daarom van toegevoegde waarde zijn.

Een andere monteur van Technicum werkte in Friesland als monteur aan platbodems zoals tjalken en skûtsjes. Omdat er minder gevaren werd, vielen ook zijn werkzaamheden weg. We zijn voor hem op zoek gegaan en vonden een mooie opdracht in de sector van de landbouwmechanisatie: de machines voor verwerking en opslag van landbouwproducten draaien namelijk overuren. 

We zijn nu deels afhankelijk van de versoepeling van de coronamaatregelen. We merken dat de markt opleeft bij elke positieve uitspraak van Rutte. Los daarvan denk ik dat voor technici op lange termijn altijd werk is. Toen ik begon als consultant, in 2008, kregen we ook een enorme knauw. In de jaren erna hielden we het hoofd boven water. Er is een dusdanige schaarste dat technisch specialisten nodig blijven.”

Gerelateerde artikelen