ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Wies van 't Slot, 365Werk, herplaatste Groningse studenten van horeca naar online drogist

“Bijna vierhonderd van onze flexkrachten verloren in een keer hun baan door de coronacrisis. Vooral in de horeca en op evenementen kwam de klap hard aan. Grote webshops en distributiecentra kregen het juist extra druk. Een opdrachtgever hier in het noorden – een online drogist die plotseling veel meer bestellingen kreeg – wilde binnen anderhalve dag een nachtdienst organiseren om 24 uur per dag operationeel te zijn.

Groningse studenten die normaal in de nachthoreca zoals discotheken werken, zijn gewend aan nachtshifts. Hen hebben we dus meteen gevraagd en zij wilden graag de overstap maken. Wij regelden busvervoer zodat iedereen verantwoord en veilig, met voldoende afstand tot elkaar naar de werklocatie kon komen. Inmiddels krijgt iedereen een vergoeding van ons zodat ze met eigen vervoer naar de opdrachtgever kunnen reizen.

Op deze manier hebben we ongeveer een vierde van onze werkloze flexkrachten kunnen herplaatsen. Ze konden meteen aan de slag, zonder omgeschoold te worden. Voor de overige driehonderd flexkrachten die nog thuiszitten hebben we steun aangevraagd, hen betalen wij op basis van de NOW-regeling door. Maar een enkeling hebben we moeten doorverwijzen naar het UWV.

Sommige van deze opdrachtgevers schalen nu weer af maar tegelijkertijd komen er ook weer nieuwe opdrachten bij. Onze flexkrachten die we hebben herplaatst, zijn blij dat ze direct ergens anders aan de slag konden. Ze weten dat het tijdelijk is, omdat de horeca straks hopelijk weer opengaan. Maar ze vinden het leuk om tijdelijk in een totaal andere branche te werken. Ze hebben de wisseling goed opgepakt en zijn gemotiveerd. Daar doe je het voor.”

Gerelateerde artikelen