ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Oekraïense ontheemden succesvol aan de slag

Samenwerking gemeente Deventer en Buddo

Toen de Oekraïense vluchtelingenstroom in 2022 op gang kwam, zette de gemeente Deventer direct stappen om hen werkkansen te bieden. Er werd contact gelegd met grote werkgevers en uitzendorganisaties, er volgde een banenmarkt en werd gekeken hoe knelpunten oplosbaar zijn. Bijvoorbeeld wanneer mensen geen Engels spreken of nog een lokaal, handgeschreven identiteitsbewijs hebben.

Een van de samenwerkingspartners is Buddo, een uitzendorganisatie gespecialiseerd in het bemiddelen van werkzoekenden die extra aandacht en hulp nodig hebben. Accountmanager Niels Ooms van Konnected, de uitvoeringsinstantie van de gemeente Deventer voor de Participatiewet: “Wij zoeken de kortste weg naar betaald werk en deze samenwerking helpt ons. Deze specialist heeft de kennis, ervaring en het netwerk om passende trajecten te organiseren en daar hebben wij goede ervaringen mee. Daarbij is uitzenden en detacheren voor werkgevers een veilige manier om kennis te maken met doelgroepen die zij nog niet kennen. Wij mikken wel op duurzaam werk. Dat is onze gezamenlijke intentie.”

Buddo bemiddelde regionaal in korte tijd zo’n 125 Oekraïners. Vooral projectmatig bij grotere werkgevers en in kleine groepjes van vier of vijf personen, schetst Buddo-manager Bart Jonge Poerink. “Als er een taalbarrière is, kunnen we dat oplossen door te zorgen dat minimaal één van hen Engels spreekt en kan tolken. Daarnaast worden vertaal-apps ingezet en vooral in de beginfase zorgen we voor extra begeleiding en uitleg. Over het werk, maar bijvoorbeeld ook over de loonstrook. Ook organiseren we dat de ontheemden uit Oekraïne in de steeds wijzigende wet- en regelgeving kunnen blijven werken, we staan continu in contact met de gemeente.”

Oekraïense Viktoriia wilde zelf haar geld verdienen

Een van de Oekraïense ontheemden die via Buddo aan de slag ging, is Viktoriia Novosolova. Zij leidde met haar gezin een gelukkig leven in Oekraïne tot de oorlog begon en ze moest vluchten. Ze kwam terecht in Hengelo. “We hadden weer een veilige plek om te slapen, maar wilden ook werken om hier zelf ons geld te verdienen. Dat vinden wij belangrijk. Vrijwilligers vertelden ons hoe we werk konden vinden via uitzendorganisaties en andere werkgevers.”

Viktoriia werkte tien jaar in de toeristische sector als touroperator en spreekt goed Engels. Daarna was ze bedrijfseconoom en sinds 2021 werkte ze voor de overheid. Toen ze in Nederland vacatures bij PostNL zag, schreef zij een brief namens haar en andere Oekraïners. Met de hulp van uitzendorganisatie Buddo werken zij nu met een groepje bij het Pakketsorteercentrum in Hengelo. “Het is voor mij – en ons allemaal – heel belangrijk om voor onszelf te zorgen. Zo hebben we contact met Nederlandse mensen en het geeft ook afleiding van de ellende in Oekraïne.”

Verder lezen

Lees ook over de samenwerking tussen regio Utrecht en De Werkunie, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid tot monteur bij technische werkgevers.

Of over de samenwerking Aan de Slag040!, waardoor inwoners van Eindhoven met een sociale huurwoning en een afstand tot de arbeidsmarkt hulp krijgen bij het vinden van werk.

Alle verhalen zijn hier te vinden.

Gerelateerde artikelen