ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Echte boeven pak je alleen met handhaving

Criminelen die mensen laten werken met valse identiteitsdocumenten, aanneming van werk als schijnconstructie om de uitzendverplichtingen te ontlopen en verdachten die zijn opgepakt in verband met mensenhandel. Deze activiteiten hebben NIETS te maken met uitzenden. Hoewel je dat – als je de media leest – bijna zou denken.

Doordat het woord uitzenden steeds valt bij de constatering van deze wantoestanden, wordt de hele sector in een kwaad daglicht gesteld. In Den Haag wordt momenteel gesproken over vergaande aanpassing van de regelgeving voor het uitzenden. Maar dat gaat de malafide ondernemers niet stoppen.

Waar zou de GGD in deze tijd zijn zonder uitzendondernemingen? Waar zouden webshops en distributiecentra extra personeel vandaan moeten halen? Het is daar alle hens aan dek door de winkelsluitingen na 17.00 uur: veel werkende mensen moeten hun Sinterklaas- en Kerstinkopen grotendeels online doen.

Doen alle ABU-leden dan altijd alles goed? Het eerlijke antwoord is nee. Waar wordt gewerkt, worden fouten gemaakt. Net zoals bij iedere andere reguliere werkgever in Nederland. Dat moet beter en daar werkt de ABU ook serieus aan met onze kwaliteitsstrategie. Maar fouten maken is iets anders dan doelbewuste malafide handelingen plegen.

Als we de boeven écht willen aanpakken, moeten we met échte maatregelen komen en niet met schijnoplossingen. Echte maatregelen zijn relatief eenvoudig. Om te beginnen handhaven, handhaven, handhaven.

We blijven herhalen wat we al twintig jaar weten en zeggen: de pakkans moet omhoog en dat lukt mede door een betere en snellere samenwerking tussen private en publieke handhavers. Gewoon lean & mean.

Gerelateerde artikelen