ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Uitwerking Koers 2030 ABU voor de zomer opgeleverd: “We gaan met trots ons eigen verhaal vertellen”

“In 2024 hebben leden van de ABU, samen met inleners, werkenden en andere stakeholders onze koers voor 2030 uitgewerkt. Wij blijven ons verbinden rondom ‘goed werk’,” vertelt Leo van der Pol, directeur Advies, Strategie en Kennis bij de ABU. “We zijn immers een vereniging van ondernemers die het goed willen doen door het goede te doen.”

“Je kan niet zomaar lid worden van de ABU,” zegt Van der Pol. “Wij zijn écht een kwaliteitslabel. De afgelopen jaren hebben we daarom bewust grote stappen gezet om de werk- en inkomenszekerheid van onze werkenden te vergroten. Toch wordt onze toegevoegde waarde nog onvoldoende erkend in de buitenwereld.’ De stappen naar meer kwaliteit kwamen met flinke consequenties voor ABU-leden. In drie jaar tijd kromp hun markt met dertig procent. “Veel opdrachtgevers zijn nog niet bereid om een eerlijke prijs te betalen voor kwaliteit. Dus zie je een verschuiving van goed gereguleerd uitzendwerk naar schimmige zzp-constructies en malafide uitzenders. Dat is in een notendop onze grootste uitdaging.”

De weg vooruit vinden

“Wij zitten nu nog te vaak in het defensief,” aldus Van der Pol. “Dat past ons niet, want wij zijn een club van trotse ondernemers. De uitdaging is dus met ons eigen verhaal de weg vooruit weer te vinden Dat is de reden dat we ons strategietraject in 2024 hebben doorlopen.” Meer dan honderd mensen hebben meegedaan, vertelt hij. “Vooral leden, maar ook inleners, werkenden en andere stakeholders.”

“We zullen aan opdrachtgevers duidelijk moeten maken dat aan waardevol werk logischerwijs een prijskaartje hangt.”

Leo van der Pol, directeur Advies, Strategie en Kennis bij de ABU

Concrete en meetbare impact

”Gezamenlijk hebben we drie pijlers voor onze strategie bepaald,” zo maakt Van der Pol duidelijk. “De belangrijkste is dat wij van ‘goed werk’ zijn. De komende periode gaan we dit uitwerken in heldere doelstellingen en concrete acties richting 2030. Daarbij gaan we onze maatschappelijke impact concreet en meetbaar maken. Ons verhaal is immers het verhaal van maatschappelijk verantwoorde ondernemers, die dagelijks het verschil maken voor werkenden, organisaties en de samenleving.”

Mens en werk bij elkaar brengen

“Een tweede pijler is het verbreden van onze scope,” vervolgt Van der Pol. “Het uitgangspunt is dat we mens en werk optimaal bij elkaar brengen. De contractvorm is daarbij niet leidend meer. Veel van onze leden doen dit al: ze beperken zich niet tot uitzenden en payrollen, maar bieden een breed scala aan oplossingen. Als vereniging gaan we hier beter bij aansluiten. Zoals Dimitri Yocarini van Olympia het mooi verwoordde: ‘we zijn niet verliefd op ons product, maar op de uitdaging van onze klant’. Daarbij zoeken we nadrukkelijk de samenwerking met partners die ons gedachtegoed delen.”

Goed Werk-keurmerk

Volgens Van der Pol ligt er een kans voor ABU-leden om beter over het voetlicht te brengen welke waarde zij creëren. “We zullen aan opdrachtgevers duidelijk moeten maken dat goede arbeidsomstandigheden en -voorwaarden waardevol zijn. Dat het investeren in opleiding en ontwikkeling waardevol is. Dat het bieden van goede huisvesting aan arbeidsmigranten waardevol is. En dat aan waardevol werk logischerwijs een prijskaartje hangt. Consumenten zijn nu bijvoorbeeld wel vaak bereid om in de supermarkt 25 eurocent meer te betalen voor een ei als een kip een beter leven heeft gehad. Maar niemand vraagt zich af onder welke omstandigheden die eieren geraapt zijn. Misschien zou een Goed Werk-keurmerk daarom één van de oplossingen kunnen zijn.”

Eigen verhaal neerzetten

“Als we écht succes willen boeken, zullen we ons daarnaast sterker moeten gaan verenigen”, besluit Van der Pol. Dat is de derde pijler van Koers 2030. Het verhaal van ‘goed werk’ zit al diep in het DNA van onze leden. De uitdaging is om dit verhaal te versterken en samen beter naar buiten te brengen. Het verleden leert immers dat het succes van de ABU altijd het succes was van onze leden, die verenigd de barricades opgingen. Die kracht is er nog steeds, die gaan we ontketenen.”

Rita Kostwinder, algemeen directeur NL Jobs: “De ABU moet weer zelf aan het roer staan”

“Vorig jaar heb ik deelgenomen aan het Bouwteam van het strategietraject. Het was ontzettend verfrissend om mee te maken. Ik proefde echt een andere mindset bij het bestuur en het bureau van de ABU. Feit is dat we een imagoprobleem hebben: we worden voortdurend op één lijn gezet met malafide bureaus. In de sessies was echt het gevoel ‘dit pikken we niet langer’. We willen niet langer weggezet worden als ‘the bad guy’, maar zelf aan het roer staan en ons scherper profileren. Dat we een passie voor werk hebben en dat de mensen daarvoor de basis vormen. We trekken als ABU dus een nieuwe, moderne jas aan. Klanten, medewerkers en de leden zelf moeten weten dat de ABU een vooruitstrevende club is, die altijd voor ze klaarstaat.

In het Bouwteam was steeds de centrale vraag: welke pijn willen we oplossen? Daarvoor zijn we met verschillende de mensen in gesprek gegaan. Een futuroloog, CEO’s van grote bedrijven, vakbondsvertegenwoordigers en uitzendkrachten. Maar we hebben ook gesproken met asielzoekers en illegalen om hun kant van het verhaal te horen. Een van de gesprekspartners was Eric van ’t Zelfde, die als rector een achterstandsschool heeft omgeturnd in een van beste scholen van Rotterdam. Dat was enorm inspirerend. Zijn belangrijkste advies: zet een prestatie gedreven stip op de horizon wie je wilt zijn en doe er alles aan om daar te komen. Dat is precies wat we als ABU gaan doen.”

 

Gerelateerde artikelen