ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Stichting Perspectiefverklaring bestaat één jaar

In juli 2018 bestond de Stichting Perspectiefverklaring een jaar. Steeds meer uitzendkrachten vragen de perspectiefverklaring aan en het aantal deelnemende uitzendbureaus en geldverstrekkers neemt gestaag toe. De verklaring, die inmiddels vijf jaar bestaat, helpt dus steeds meer uitzendkrachten aan een belangrijke volgende stap in hun leven: het krijgen van een hypotheek.

Uitzendkrachten die een jaar voor een uitzendorganisatie werken, kunnen de perspectiefverklaring aanvragen voor een nieuwe hypotheek. Voorwaarde is wel dat het uitzendbureau gecertificeerd is door de Stichting Perspectiefverklaring. Deze stichting waarborgt de kwaliteit en continuïteit van de perspectiefverklaring. Mark van Bussel, bestuurslid van de Stichting Perspectiefverklaring, legt uit: “De verklaring levert een belangrijke bijdrage aan het vergroten van de zekerheid voor uitzendkrachten. Het kunnen kopen van een huis heeft grote impact op het leven van mensen. Bovendien verkleint de perspectiefverklaring het verschil tussen vast en flexwerk. Het is daarmee belangrijk voor de emancipatie van flexkrachten.”

Wat is mooier dan jongeren te kunnen helpen aan een baan, een opleiding en dan nu ook met het verkrijgen van een hypotheek?

YoungCapital, recruitmentspecialist voor jong talent, ziet de perspectiefverklaring als aanvulling op de dienstverlening aan uitzendkrachten. Joska Ruske, manager HR Flex bij YoungCapital: “Jongeren hebben de toekomst. Wat is mooier dan jongeren te kunnen helpen aan een baan, een opleiding en dan nu ook een bijdrage te leveren aan het verkrijgen van een hypotheek?”

Binnen handbereik

In totaal werden bij de diverse aangesloten uitzendbureaus tot nu toe ruim 5.000 aanvragen gedaan voor de verklaring. Op basis daarvan zijn inmiddels meer dan 500 hypotheken verstrekt, vertelt Van Bussel. “De aantallen nemen gestaag toe. Er doen nu 28 uitzendorganisaties mee en 13 grote geldverstrekkers. Bovendien neemt de bekendheid toe. De perspectiefverklaring komt dus voor steeds meer flexkrachten binnen handbereik. En dat is precies ons doel: de perspectiefverklaring moet zo breed mogelijk bereikbaar zijn en worden gebruikt.”

Bij YoungCapital werden tot nu toe veertig perspectiefverklaringen afgegeven. “In het begin was ik bang voor veel aanvragen die niet direct bedoeld waren voor het verkrijgen van een hypotheek. Ik kon mij voorstellen dat mensen de verklaring voor de zekerheid al zouden aanvragen, ongeacht of deze echt nodig was. Niets blijkt minder waar. Onze flexkrachten gaan er heel bewust en serieus mee om,” aldus Ruske.

Gericht op de toekomst

Wat maakt de perspectiefverklaring zo bijzonder? Van Bussel: “De traditionele werkgeversverklaring kijkt naar wat mensen de afgelopen tijd hebben gedaan en nu als inkomen hebben. De perspectiefverklaring is gericht op de toekomst. Er wordt een arbeidsmarktscan gedaan en het uitzendbureau geeft een oordeel over de toekomstige inzetbaarheid van de uitzendkracht. De perspectiefverklaring kijkt dus naar werknemersvaardigheden, kennis en opleiding en de relevantie daarvan in de arbeidsmarkt van morgen.” Maar de aanvraag voor een verklaring dwingt ook om eens goed met mensen in gesprek te gaan, vult Ruske aan. “Je praat met elkaar over de toekomst en ambities. En je spreekt waardering uit voor iemands werk. Kortom, een waardevol moment voor alle partijen.”

Zowel Ruske als Van Bussel kunnen op dit moment weinig verbeterpunten aan de perspectiefverklaring noemen. Van Bussel: “Het enige puntje van aandacht is misschien de geldigheidsduur van een halfjaar. Veel flexkrachten vragen eerst de verklaring aan en gaan dan pas op zoek naar een huis. Dan is een halfjaar vaak te kort. Maar de verklaring zomaar verlengen tot een jaar, doet af aan de kwaliteit. Daar puzzelen we dus nog even mee. Verder richten we ons vooral op het vergroten van het bereik van de perspectiefverklaring.”

Gerelateerde artikelen