ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Open hiring bij Jumbo Rotterdam Schiedamseweg

“Het gaat erom dat je anders naar mensen kijkt”

Uit onderzoek van de ABU onder leden blijkt dat 5% van de uitzenders experimenteert met open hiring. Dirck Slabbekoorn, filiaalmanager van Jumbo Rotterdam Schiedamseweg, denkt dat er voor de uitzendbranche veel kansen liggen om hiermee aan de slag te gaan. Voor hem is het aannemen van iedereen die dat wil, zonder uitgebreid cv of sollicitatiegesprek, al jaren de standaard. “Ik zie alleen maar voordelen.” 

Tijdens een winkeldiefstal veertien jaar geleden werd Dirck Slabbekoorn hard tegen zijn hoofd geslagen. Hij hield er naast een heftige hersenkneuzing ook veel wantrouwen aan over. “Mijn mensbeeld was veranderd en ik was continu boos,” legt hij uit. “Ik liep daardoor vast tijdens mijn revalidatie en ik besefte dat ik anders naar mensen moest kijken. Behandelt iemand mij slecht, dan kan hij of zij thuis nog steeds de beste partner, vader, moeder of kind zijn. Het is niet aan mij om te oordelen. Ieder mens is fantastisch, laten we elkaar zo behandelen. Dat inzicht heb ik meegenomen naar de werkvloer.”

Deur wijd open

Slabbekoorn stopte per direct met het houden van sollicitatiegesprekken. “Op de arbeidsmarkt wordt altijd volgens bepaalde patronen gekeken. Iedereen zoekt dezelfde medewerker. Dat wilde ik niet meer. Wij hebben de deur wijd opengezet. Iedereen die wilde werken, mocht aan de slag,” vertelt Slabbekoorn. “Maar die beginfase verliep niet goed. Al snel leerden we dat we naast verwelkomend, ook zakelijk en strikt moesten zijn. Inmiddels bestaat ons welkomstgesprek uit drie onderdelen. In het eerste deel vertellen we de sollicitant direct dat hij of zij aangenomen is. In het tweede deel maken we kennis met elkaar en bespreken we ambities en leerdoelen. En in het derde deel stellen we de norm en zijn we helder over de regels en afspraken.”

“Iedereen aannemen die wil werken, draait niet om het verlagen van je vacature-eisen, maar om het anders kijken naar mensen.”

Dirck Slabbekoorn, filiaalmanager bij Jumbo

Inmiddels werkt open hiring bij Jumbo Rotterdam Schiedamseweg als een trein. “Ik heb al honderden mensen op deze manier verwelkomd. Onze branche kenmerkt zich door een continu verloop. Het is een komen en gaan van mensen, doordat iemand gaat verhuizen, trouwen of klaar is met zijn opleiding. Iedereen aannemen die wil werken, draait niet om het verlagen van je vacature-eisen, maar om het anders kijken naar mensen. Het is een verdieping van je personeelsbeleid en dat heeft in mijn ogen louter  voordelen. Onze medewerkersbetrokkenheid is hoger, er is minder verzuim, de relatie met de buurt is sterker en het rendement van de winkel is goed. Maar bovenal is het fijn om op deze manier met elkaar om te gaan.”

Het vertrouwen dat je geeft, komt op zoveel mooie manieren terug, aldus Slabbekoorn. “Ons team is net een grote familie. Collega’s helpen elkaar en staan voor elkaar open. Het ergste dat er in mijn ogen kan gebeuren, is dat iemand zichzelf niet in het team vindt passen. Inclusiviteit wordt vaak vanaf de verkeerde kant benaderd. De wereld is al inclusief, iedereen ademt dezelfde zuurstof en kijkt naar dezelfde zon. Er is maar een ding belangrijk en dat is om niet exclusief te zijn. Behandel mensen op dezelfde manier zoals jij behandeld wil worden. De arbeidsmarkt is een zwaar net dat boven op veel mensen drukt. Til je als werkgever dat net op, dan durven mensen vanzelf van de bank te komen en te laten zien wat ze waard zijn. Ik geloof sterk in de kracht van open hiring en ik zie dan ook een kans oor de uitzendbranche om op deze manier van nog grotere waarde te kunnen zijn.”

Gerelateerde artikelen