ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Door de uitzendbranche heeft Jonneke een afwisselende loopbaan

De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week Jonneke Zwaan (53), als Interim Assistant gedetacheerd bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Jonneke: “Jarenlang op dezelfde plek zitten, is niets voor mij, en een zzp-bestaan kwam voor mij persoonlijk wat minder goed uit. Detachering is daarom voor mij ideaal: het geeft afwisseling, maar ook zekerheid. Ik ben met mijn fase-c-contract in vaste dienst bij het uitzendbureau.”

Jonneke vertelt hoe ze in haar positie is terechtgekomen. “Ik ben begonnen als commercieel medewerker binnendienst. Na vijf jaar ging het bedrijf verhuizen en het was voor mij geen optie mee te gaan. Ik maakte de overstap naar het vak van interim-secretaresse en ging aan de slag bij een uitzendbureau. Na acht jaar stapte ik over naar een ander bureau. Doordat Adecco Top Secretaries dat bureau overnam, ben ik nu langer in dienst dan Top Secretaries bestaat. Komende september al twintig jaar!”

Jonneke houdt van afwisseling: “Ik maak veel facetten van het vak van ondersteuning mee. De ene keer ondersteun ik een groot team, dan weer ben ik de persoonlijke assistent van een CFO. Ik ontwikkel me continu en dat houdt me wendbaar. Ik heb veel in de commerciële wereld gewerkt, bijvoorbeeld bij Heineken. Maar nu zit ik in een overheidsfunctie. Toen corona uitbrak, heb ik hier mijn toegevoegde waarde kunnen bewijzen bij de transitie naar online werken. Daarmee had ik veel ervaring.”

Met Top Secretaries kan ze lezen en schrijven. “Er is een groot wederzijds vertrouwen. Voor mij heel belangrijk en prettig om zo te kunnen werken. Door onze coachingsmomenten weten zij iedere keer opnieuw een opdracht te vinden die aansluit op mijn ontwikkelbehoefte van dat moment. Daarom heb ik ook altijd het gevoel dat ik toch echt bij het bureau in dienst ben en niet bij de opdrachtgever, zoals anderen dat vaak ervaren.”

Behoefte aan assistants die een leven lang leren
Kerlin de Ruijter is regiomanager Top Secretaries Zuid-Holland: “De trends op de arbeidsmarkt vragen om duurzaam inzetbare assistants die bereid zijn hun leven lang te leren. De behoefte van Jonneke sluit hier naadloos op aan. Wij houden onze interim assistants toekomstbestendig door persoonlijke coaching en de trainingen en opleidingen van onze academy. En door ze afwisselende opdrachten in diverse branches te bieden. Jonneke is met haar persoonlijkheid en brede ervaring multi-inzetbaar. Een interim assistant pur sang, die ik iedere opdrachtgever met een capaciteitsuitdaging of secretarieel vraagstuk gun.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen