ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Door de uitzendbranche besefte Alette dat haar roeping elders lag

Sinds 1961 leveren ABU-leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week het verhaal van Alette Steenbergen (21), die Psychologie studeerde maar gegrepen werd door wat aanvankelijk een uitzendfunctie was in de ouderenzorg. Inmiddels doet ze hbo Verpleegkunde naast haar werk bij Aafje Thuiszorg. Alette: “Dit werk geeft me zo veel energie. Zeker toen ik net begon, wilde ik wel veertien uur aan een stuk werken.”

Als eerstejaars Psychologie kreeg Alette door Aethon een parttime functie in de ouderenzorg aangeboden. “Eerst twijfelde ik. Mijn opa was net overleden en ik associeerde ouderenzorg met dat verdriet. Maar ik ben Aethon zo dankbaar dat ze me een tijdje later nog eens belden. Ik dacht: ik geef het een kans, dit bijbaantje. Maar het werd veel meer dan dat. Het kwam op één te staan in mijn leven en ik moest mezelf de vraag stellen: wil ik hier niet mijn werk van maken? Ik ben op wereldreis geweest om alles te laten bezinken. Ik merkte daar dat ik het een-op-een-contact echt miste. Er voor iemand kunnen zijn, betekenisvolle gesprekken hebben – maar ook: het vroeg signaleren van problemen. Je bent in de thuiszorg de ogen van de verpleegkundige.”

Alette zit inmiddels in het tweede jaar van de opleiding hbo Verpleegkunde en werkt daarnaast veertig uur per week bij Stichting Aafje Thuiszorg, op basis van een flexcontract. Binnenkort wil ze terug naar twintig uur per week omdat de combinatie met haar studie uitdagend is. Maar ze is onverminderd enthousiast over de ouderenzorg. “Ik wil wel van de daken schreeuwen dat ouderenzorg een onterecht negatief imago heeft. Ouderen zijn meestal heel scherp mentaal en hebben een schat aan levenservaring. Soms bespreek ik een persoonlijke kwestie met iemand en krijg ik een suggestie waar ik zelf nooit aan zou hebben gedacht. Ik heb zestig opa’s en oma’s, zeg ik wel eens.”

“Alette deinst nergens voor terug”
Beatrice Hoogenboom is talentmanager van Aethon: “Wij koppelen studenten met een zorggerelateerde studie aan onder andere de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. We bieden trainingen aan op het gebied van verpleegkunde, geneeskunde en fysiotherapie. Studenten worden ingewerkt bij de opdrachtgever en worden daar bevoegd en bekwaam. Alette is daarvan een geweldig voorbeeld. Het was mooi om haar enthousiasme te zien. Ze deinst nergens voor terug, covid of geen covid. Voor haar maakten we een uitzondering toen ze tijdens de eerste corona-lockdown haar reis moest onderbreken. Ondanks onze vacaturestop hebben we haar destijds aangenomen.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen