ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Alexander heeft dankzij de uitzendbranche zicht op een vast contract

Sinds 1961 leveren ABU-leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week het verhaal van Alexander Cupido (42), een gepromoveerd bioloog en verdienstelijk amateurschaker. Hij werkte tot een paar jaar geleden als onderzoeker voor verschillende universiteiten. Dat waren steeds tijdelijke contracten. “Mijn vriendin vroeg me: die functie die je nu hebt in het buitenland, wordt dat een vast contract?’ Het antwoord was nee. Ik besloot terug te keren naar Nederland en in het bedrijfsleven te zoeken naar een baan als onderzoeker/bioloog. Maar daar waren de plekken voor mij als gedragsonderzoeker dun gezaaid.”

Alexander werkte een tijd als docent maar dat was hem niet op het lijf geschreven. Ondertussen was hij al drie dagen per week aan het werk als bijrijder op de vuilniswagen, totdat hij besloot daar uiteindelijk voltijd voor te kiezen. Zijn nieuwe werk komt voor veel mensen als een verrassing. “Collega’s trokken in het begin wel even hun wenkbrauwen op. Maar dat was snel voorbij toen ze zagen dat ik gewoon wilde werken. Mijn vrienden zagen ook dat ik blij was met mijn nieuwe baan. Achter een beeldscherm zitten is niets voor mij: als onderzoeker was ik ook veel bezig met mijn handen. Met mijn collega’s halen wij bedrijfsafval op. Dat zijn lange routes, waarbij je op veel plaatsen komt en ook contact hebt met de klanten.”

Alexander is positief over uitzendbureau FID en de uitzendbranche als geheel. “Ik vond het fijn omdat ik bij wijze van spreken dezelfde dag kon proberen of bepaald werk iets voor me was. Ik heb het even geprobeerd in de steigerbouw maar dat was niets voor mij. Dit werk is leuker dan ik had verwacht: on the road en lekker in de buitenlucht. Inmiddels heb ik een jaarcontract bij de Rouwmaat Groep, met divisies actief in beton, infra, afvalinzameling, recycling en milieutechniek. Dat contract gaat eind januari 2022 over in een vast contract. Ik zie ernaar uit te blijven werken bij dit fijne bedrijf.”

Vaste baan als beste reclame voor de uitzendbranche
Marcel Benneker is recruiter bij FID: “Ons doel is om mensen blij te maken met een baan waar ze goed in zijn en lol in hebben. Wij geloven in persoonlijk contact: we drinken altijd een kop koffie met nieuwe kandidaten, geen digitale inschrijving. Wat kunnen ze, wat willen ze? Dat is ons startpunt! De uitzendbranche heeft ten onrechte een negatief imago. Wij helpen mensen aan het werk vanuit een uitkering. Wij betalen hetzelfde salaris als de opdrachtgever. Het is geen uitzondering meer dat uitzendkrachten worden overgenomen door het bedrijf, en dus in vaste dienst komen. Dat is de beste reclame voor de branche.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen