ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Archeoloog Stella Ruigrok (27) werkt als uitzendkracht

“Dit is de plek waar Rotterdam is ontstaan”

In een diepe put, hartje Rotterdam, graaft Stella Ruigrok met haar troffel door de vette klei. Op zoek naar de middeleeuwse oorsprong van de havenstad. “Het is toch een beetje schatgraven wat je doet. Als je in de put ‘Aahhh’ hoort, dan weet je dat er iets leuks gevonden is.”

“Tijdens mijn studie archeologie werkte ik al voor Vriens Archeo Flex. En ik ben gebleven. Ooit wil ik voor een archeologisch bedrijf werken en uitzendwerk is een perfecte opstap. Ik doe veel veldervaring op. In januari deed ik opgravingen aan het Binnenhof, pal naast de Tweede Kamer. Nu graaf ik hier, naast de Rotterdamse Markthal. Hier liep vroeger de Rotte: dit is de plek waar Rotterdam ontstaan is. En hier heeft nog nooit iemand gegraven!”

Vondsten

“We hebben resten van een dam, sluizen en beschoeiing gevonden, en resten van huizen. En veel leer van schoenen, dierenbotten en aardewerkscherven. Vorige week vond mijn collega een vingerhoedje en ik een klein houten kammetje. Dat zijn mooie vondstjes, waar een verhaal achter zit.”

Via Appia

“Dit is een groot project, onder leiding van de archeologische dienst van de gemeente Rotterdam. De put is groot en wel vijf meter diep. Nu schijnt de zon, maar wij werken altijd, door weer en wind. Ik vind het prachtig werk: ik hou van geschiedenis, van ontdekken en van werken met mijn handen. Mijn favoriete periodes zijn de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Mijn stage was op de Via Appia in Rome. Alleen al om daar te mogen staan… Dat was geweldig.”

Gerelateerde artikelen