Aristakes is beroepsmusicus en zingende pompbediende
De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.
Deze week Aristakes Jessayan (67), beroepsmusicus. Hij vond een parttime baan als tanker bij een hub van Albert Heijn, waar hij de bestelauto’s aftankt. Aristakes: “Pianospelen en componeren is mijn zuurstof, mijn reden van bestaan. Maar door corona vielen theateroptredens weg en dacht ik: ik ga eens kijken of er parttime baantjes zijn, bijvoorbeeld als chauffeur of surveillant. Bij Oudstanding zag ik dat ze pompbedienden zochten. Als zelfstandig ondernemer had ik nog nooit in mijn leven gesolliciteerd: een aparte ervaring!”
Aristakes hoeft het voor het geld niet te doen. Hij heeft AOW, genoeg gespaard en zijn vrouw een goede baan. “Waarom ik het doe? Ten eerste heb ik energie als een paard. Daarbij vind ik het interessant om sociaal bezig te zijn. Ik maak een babbeltje met de chauffeurs, vraag hoe hun rit was. Ik probeer ze een hart onder de riem te steken door te zingen of een verhaal te vertellen. Ik doe het voor die grijns op hun gezicht, nadat ze een rotdag hebben gehad in de regen.”
Niet al zijn collega’s uit de muziekwereld waren meteen positief over Aristakes’ stap. “Sommige collega’s deden een beetje honend. Alsof ik me zou moeten schamen. Maar waarom? Ik voel me niet te goed om dit werk te doen. Stel dat de stratenmaker of de vuilnisman er niet zouden zijn? Dan hadden we met zijn allen een groot probleem. Ik waardeer alle soorten beroepen. Ik ben er ook in geïnteresseerd. Op dagen dat ik niet werk, loop ik wel eens een dag mee met vrienden in verschillende functies. Binnenkort met een vriend die hoofdconducteur is op de trein.”
De ervaren generatie
Dineke Thiele, Senior Account Manager bij Oudstanding: “Wij bemiddelen wat wij noemen de ‘ervaren generatie’. Mensen die misschien niet meer hoeven te werken maar het willen voor sociaal contact, kennisoverdracht, of om iets terug te doen voor de samenleving. We hebben bijvoorbeeld een man bemiddeld die voor de ambassade werkte en verkeersregelaar wilde zijn. Door heel Nederland zetten we tentamensurveillanten in. Wij attenderen opdrachtgevers op deze doelgroep, die heel gemotiveerd is en op wie je kunt bouwen.”
Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.