ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Daklozen via uitzendbranche aan het werk

Nieuw perspectief

Steeds meer uitzenders helpen dakloze mensen aan werk. Een welkome oplossing in tijden van krapte, en vooral: nieuw perspectief voor de kandidaat in kwestie.

Michael Markus is manager bij een vestiging van Herenbos in Almere: “Op een dag kwam er iemand bij ons, die zei: ‘Ik verblijf bij het Leger des Heils, maar ik wil heel graag werken.’ Toen dachten wij: Hé, dat biedt mogelijkheden. Ik heb verschillende vestigingen van het Leger des Heils bezocht. Er verblijven daklozen die niet direct bemiddeld kunnen worden, maar ook mensen die gewoon kunnen werken. Wij kunnen hen laagdrempelige functies bieden, in het groen, de schoonmaak, de bouw of de techniek. Het belangrijkste criterium is iemands motivatie. Wil iemand echt werken, zijn leven weer opbouwen? Dan kan hij gewoon aan de slag. We zijn een commercieel bureau, zeker. Maar hoe mooi is het om iemand te helpen een duurzame toekomst op te bouwen?”

 

“We bemiddelen mensen, geen producten. Wij willen iedereen dezelfde kansen bieden.”

Michael Markus, Herenbos

 

Wegnemen belemmeringen

Ook voor Dirk ten Wolde van PDZ Uitzendbureau blijkt het Leger des Heils een onverwachte, maar welkome bron van kandidaten. “Als accountverantwoordelijke zit ik inhouse bij een aantal klanten. Ik verzorg op de werkvloer de rondleiding en de tweede selectie van kandidaten en begeleid hen. Wat telt, is iemands motivatie. Vervolgens probeer ik zoveel mogelijk belemmeringen weg te nemen. In overleg met de opdrachtgever is Henny’s rooster wat aangepast, afgestemd op de bustijden. Later ging hij op mijn oude fiets naar zijn werk. Werken met deze doelgroep vraagt iets meer flexibiliteit. Aan mij de taak om hiervoor begrip te kweken bij opdrachtgevers.”

Wat extra aandacht en flexibiliteit, ietsje meer geduld en begrip: that’s all. Markus: “We lopen iets meer risico met deze uitzendkrachten. Dat is dan maar zo. We bemiddelen mensen, geen producten. Wij willen iedereen dezelfde kansen bieden.” Ten Wolde: “Veel mensen denken dat alle daklozen aan de drank zitten. Maar Henny heeft gewoon pech gehad in zijn leven. Hij heeft laten zien wat hij kan. Opdrachtgevers zijn om. Hij is een zeer toegewijde en loyale kracht.”

“Ik word gewaardeerd, voor het eerst in mijn leven”

Zeven jaar geleden woonde Henny Helmerhorst (62) nog bij het Leger des Heils. Mede dankzij zijn werk als uitzendkracht, heeft hij nu weer een woning. En meer dan dat.

“In 2012 ben ik mijn huis uitgezet. De schulden waren opgelopen tot een halve ton. Alles wat me dierbaar was, is me toen afgenomen. Zelfs de fotoalbums. Hoe het zover is gekomen? Bijna dertig jaar had ik dezelfde baan, in de catering op Schiphol. Van de een op de andere dag zegde ik die op, omdat ik verliefd werd op een Nederlandse vrouw in Alicante. Op goede hoop ben ik naar Spanje gegaan. Maar toen mijn geld op was, bleek de liefde ook op. Werken lukte daar niet. Van mijn laatste geld kocht ik een ticket terug. Maar in Nederland was er ook niet veel werk voor me.

Toen raakte ik dus dakloos. Uiteindelijk belandde ik bij het Leger des Heils. Dat was geen pretje. Eerst deelde ik een kamer met vijf man. Junkies, alcoholisten, verwarde personen. Later kreeg ik een tweepersoonskamer. Ik raakte een beetje vervreemd van de samenleving, werd een driftkop. Via via kwam ik in contact met Dirk van PDZ. Hij heeft mij echt gesteund en aan werk geholpen.

Inmiddels werk ik alweer een aantal jaar voor PDZ, tegenwoordig in een fabriek die schoonmaakmiddelen maakt. Daardoor heb ik nu ook weer een eigen huisje, een portiekwoning in Koog aan de Zaan. Ik ben uit de schuld, maar sta nog wel onder bewind. Ik voel me prettig. Ik ga met plezier naar mijn werk. Ik heb heel fijne collega’s en krijg wel eens een compliment. Ik word beloond en gewaardeerd, voor het eerst in mijn leven. Zo voel ik dat.”

Dit artikel verscheen in Uitzendwerk 1 – 2024

Gerelateerde artikelen