ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Door de uitzendbranche kon Dirk in het onderwijs aan de slag

De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week Dirk Westerduin (59). Na twintig jaar in Taiwan gewoond te hebben, keerde hij onlangs terug naar Nederland. Hoewel hij in Taiwan universitair docent was, kon hij in Nederland geen baan vinden in het onderwijs: hij had niet de juiste diploma’s. Met dank aan de uitzendbranche werkt hij nu een dag per week op een mbo-instelling. Dirk: “Het is een begin, ik moet me hier bewijzen. Ik kom in Nederland veel red tape tegen. Het onderwijs schiet zichzelf in de voet vind ik: er zijn leraren nodig maar de procedure voor zij-instromers is heel rigide.”

Dirk belandde eind jaren negentig in Taiwan toen hij als top-ultraloper werd uitgenodigd voor een wedstrijd. Hij bouwde er een leven op. “Ik benaderde het vinden van een baan in Taiwan als topsport. Ik heb maniakaal gewerkt om het niveau van mijn Engels zo hoog te krijgen dat ik gekwalificeerd genoeg was. Uiteindelijk heb ik een universitaire aanstelling gekregen als docent Engels. Ik kreeg daarvoor een university lecturer certificate. Het leuke aan lesgeven vind ik het teamwork. Als langeafstandloper was ik behoorlijk eenzaam.”

Dirk leerde in Taiwan zijn vrouw kennen, met wie hij een zoon en een dochter kreeg. Een urgent probleem diende zich aan toen zijn zoon achttien werd: hij zou in het Taiwanese leger moeten: geen geruststellend vooruitzicht gezien de spanningen tussen Taiwan, China en de Verenigde Staten. Dirk vertrok halsoverkop met zijn zoon en woont nu met hem in een tweekamerappartement in Utrecht. Het zoeken naar een baan begon.

“Metafoor heeft me aan een tijdelijke functie op een mbo geholpen, voor de donderdagen. Binnenkort ga ik ook lesgeven bij een commercieel bedrijf dat op locatie lesgeeft. Pas als ik stabiel werk heb, kan ik de rest van ons gezin naar Nederland halen. Tot die tijd moeten we nog even roeien met de riemen die we hebben. Het is fijn dat Metafoor naar mijn gehele werkervaring en opleidingen gekeken heeft, waardoor de uiteindelijke inschaling wat betreft salaris hierbij past.”

Relatie met klanten geeft de doorslag
Sandra Schaft is directeur van Metafoor Onderwijs. “Omdat wij een jarenlange relatie hebben met onderwijsinstellingen, vertrouwen ze op onze kennis en expertise. Dus als we aangeven: ga vooral een verkennend gesprek aan met deze kandidaat, stemmen ze in. Zonder ons voorwerk wordt een cv als dat van Dirk aan de kant geschoven. Wij zeggen: op papier is het niet direct een passende kandidaat, maar maak eens kennis. Kijk naar iemands mogelijkheden in plaats van (gebrek aan) certificaten. Denk buiten de kaders: dat is nodig in onze cultuur van een leren lang leven. Dat geldt niet alleen voor de studenten en het bedrijfsleven, maar ook voor de docenten en onderwijsinstellingen.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen