ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Dankzij de uitzendbranche levert Eric nu een bijdrage aan de energietransitie

Sinds 1961 leveren ABU-leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vertellen regelmatig verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week het verhaal de 61-jarige Eric Paap, die docent wiskunde was, maar nu als installatiemonteur werkt. “Ik ben oorspronkelijk opgeleid als chemisch analist. Maar toen ik afstudeerde, was er geen werk in dat vak te vinden. Het was begin tachtiger jaren en er was een grote werkloosheid,” vertelt Eric. Nadat hij een tijdje naar werk had gezocht, kon hij aan de slag in een totaal ander beroep: hij werd eindcontroleur van contactlenzen. “Ik was verantwoordelijk voor de nabewerking en eindcontrole van elke contactlens die de deur uitging.” Omdat hij niet zijn hele leven dat werk wilde blijven doen, ging hij wiskunde erbij studeren. “Toen ik mijn studie had afgerond, ben ik wiskundedocent geworden. Dat heb ik lang gedaan. Na twintig jaar had ik daar echter genoeg van en ben ik gestopt.”

Daarna had hij allerlei baantjes. “Ik kon mezelf in die tijd bedruipen, maar daar was alles mee gezegd. Van een vriendin kreeg ik toen de tip om eens te gaan praten met Gemar Twente, een bureau dat uitzendt en detacheert.” Daar kon hij direct op gesprek komen, vertelt hij. “Zij hadden al snel in de gaten dat ik technisch was aangelegd. Dat kwam goed uit, want voor een bedrijf zochten ze nog mensen om slimme meters te plaatsen. Om dat werk te mogen doen, moet je wel bepaalde certificaten hebben. Gemar Twente zorgde ervoor dat ik de opleiding daarvoor kon doen. Daarna kon ik aan de slag.”

Na een paar jaar moest het bedrijf waar Eric werkte noodgedwongen stoppen. “Via Gemar Twente kon ik een nieuwe opleiding doen en ben ik bij Veolia gaan werken. Dat is een groot bedrijf dat wereldwijd marktleider is op het gebied van duurzame energie- en milieuoplossingen.” Voor Veolia plaatst Eric nu warmtewisselaars met een meetsysteem bij huizen die op stadswarmte zijn aangesloten. “Dat is mooi werk. Het geeft veel voldoening als ik de mensen weer met warm water achterlaat. Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk. Dat is wel eens anders geweest.” Over de ondersteuning van Gemar Twente is hij zeer te spreken. “Zij nemen mij dingen uit handen. Door werk te zoeken én de benodigde opleiding te regelen. En ze houden in de gaten wanneer certificaten verlopen en mijn kennis moet worden opgefrist. Ik ben blij dat ik op die manier ontzorgd wordt.”

Vinden van ‘ongekend’ talent
Marco van den Berg, operationeel directeur van technisch uitzendbureau Gemar Twente: “Op dit moment is er in de technische installatiebranche al een fors tekort aan personeel. De komende jaren zijn er ook nog eens vele tienduizenden mensen nodig voor de energietransitie. Maar de kant-en-klare technische vakman ga je niet vinden. Dus zal je breder moeten kijken naar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, arbeidsmigranten en zij-instromers. Het voorbeeld van Eric laat zien dat er nog veel ‘ongekend talent’ is. Mensen die met een kortdurende opleiding snel inzetbaar kunnen zijn. Juist daar ligt de kracht van de uitzendbranche: om dat ongekende talent te vinden en klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen