ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Feiten en verbinding

Bent u ook klaar met al dat slechte nieuws? Klaar met hoe de parallelle werkelijkheid met zelf geboetseerde ideeën het wint van het geloof in het goede en in feiten? Met als voorlopig dieptepunt de verkiezingen in de Verenigde Staten. De stemmen zijn nog niet geteld, maar de retoriek dat er fraude is gepleegd is al losgebarsten.

We kijken vaak met afgrijzen naar de aanpak van president Trump. Beeld wordt boven inhoud geplaatst. De realiteit is dat we dit ook in Nederland steeds meer zien.

Twee weken geleden gaf Remco de Boer in het FD een paar treffende voorbeelden van politici die het niet zo nauw met de feiten nemen. Ook de vakbonden benutten deze aanpak om aandacht te vragen voor overigens volstrekt verwerpelijke misstanden.

Feiten en fictie door elkaar husselen zodat zaken vanzelf slecht worden en daarmee punten scoren. Een vijandsbeeld erbij waarbij hele sectoren over een kam worden geschoren en in het meest ultieme geval een directe aanval op de persoonlijke integriteit. De Boer spreekt zijn verbazing uit dat journalisten dit gedrag niet aan de kaak stellen en vraagt zich af wat er terechtkomt van een discussie zonder consensus over een gemeenschappelijke feitenbasis.

Waarom ik dit zeg? Ook de uitzendbranche heeft te maken met incidenten die worden opgeblazen, cijfers die niet kloppen en die worden gepresenteerd als feiten. Eenzijdige beeldvorming terwijl onze leden elke dag hard bezig zijn om mensen aan het werk te houden of weer te krijgen. Jammer dat er voor dat goede werk zo weinig aandacht is in de media. Wat zouden de teststraten zijn zonder uitzendkrachten? Hoe zouden de supermarkten hun online bestellingen in orde kunnen maken zonder uitzendkrachten?

Goed nieuws is geen nieuws. Of zoals een journalist laatst zei: “Mijn kijkers zijn geïnteresseerd in problemen, niet in oplossingen.” Triest om dat te constateren in een wereld die wel wat positief nieuws kan gebruiken.

Terug naar het interview met Remco de Boer. Hij sluit af met een conclusie die mij uit het hart is gegrepen. “Wie zijn eigen werkelijkheid creëert, begeeft zich op glibberig, hellend vlak. Die ondergraaft het debat en zo uiteindelijk op de lange termijn ook de democratie.”

Laten we daarom de verbinding zoeken in plaats van te polariseren. De discussie met elkaar voeren op basis van feiten. Met respect voor elkaars mening zonder daarbij de ander belachelijk te maken of als vijand neer te zetten.

Gerelateerde artikelen