ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Frans kon dankzij de uitzendbranche zijn carrière omgooien

De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week het verhaal van de 36-jarige Frans de Jong, die onverwachts zijn carrièreplannen om moest gooien. “Naast mijn hbo-studie communicatie werkte ik als orderpicker bij Royal Flora Holland Rijnsburg via uitzendorganisatie Actief Werkt. Van zes tot tien uur ’s ochtends reed ik rond om bloemen op de juiste karren te zetten. Een prima bijbaan voor een student,” zegt hij. “Maar toen mijn partner overspannen raakte, moest ik helaas mijn opleiding staken. Zij was de broodwinner en die taak kwam nu bij mij te liggen.”

Gelukkig reageerde zijn uitzendorganisatie heel goed, vertelt Frans. “Ik kon direct veertig uur in plaats van vijftien uur gaan werken op de afdeling logistiek. Ik ben nu verantwoordelijk voor de schoonmaak van de fusten, oftewel de emmers waarin de bloemen verpakt worden. Dat klinkt misschien niet heel spannend, maar het is fijn om fysiek bezig te zijn.”

Toch mist Frans af en toe de intellectuele uitdaging. “Ik heb het naar mijn zin, maar het is natuurlijk iets heel anders dan werken in de communicatiesector, waar ik me eerder op ingesteld had. Na een gesprek met mijn uitzendorganisatie over mijn toekomst ben ik via Doorzaam  (red. het fonds van de uitzendbranche dat zich inzet voor de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten) een coachingstraject gaan doen. Samen hebben we verschillende loopbaanpaden uitgestippeld. Niet alleen een plan A, maar ook een plan B en een plan C. Daar kwam uit dat grafisch design goed bij mij past. Daarom wil ik nu een opleiding gaan volgen naast mijn huidige werk.”

“Omdat ik nu uitzicht heb op een nieuwe uitdaging, doe ik mijn huidige werk met nog meer plezier,” aldus Frans. “Het is ontzettend fijn dat mijn uitzendorganisatie mij heeft geholpen om een nieuw perspectief te creëren. Mijn signalen werden goed opgepikt. Het was een moeilijke periode voor me, maar door de aandacht die ik van mijn uitzendorganisatie kreeg, voel ik me serieus genomen en waardevol voor de maatschappij. Het heeft me veel rust gegeven en ik heb nu alle hoop op een goede toekomst.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen