ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Guus zit zonder stress op de veegwagen

De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week het verhaal van Guus Willemse (74), die als uitzendkracht op een veegwagen werkt om zijn pensioen aan te vullen. Hij is een voormalig zanger, songwriter en bassist bij onder andere de band Solution. Daarnaast heeft hij in het bedrijfsleven gewerkt. Maar door zijn grillige loopbaan was zijn pensioen niet goed geregeld. Guus: “Op mijn veertigste besefte ik dat ik als de wiedeweerga pensioen moest gaan opbouwen. Helaas kwam ik door een wisseling van pensioenfonds terecht in een woekerpoliscontract. Tegen de tijd van mijn pensioengerechtigde leeftijd bleek dat er enorme bedragen waren achtergehouden.”

Het zeer afwisselende werkleven van Guus heeft zich niet alleen in de muziek afgespeeld. Hij had ook managementfuncties. “Ik schurkte tegen de directie aan. Het waren stressvolle functies. Ik raakte overspannen en hield er een hartaanval aan over. Nadat ik hier bovenop was gekomen, besloot ik dat ik dergelijk werk niet meer wilde. Ik ging rijden op de taxi: groepsvervoer voor schoolkinderen. Dat heb ik zes jaar gedaan.”

Guus rondde in de jaren tachtig een ICT-opleiding af en is tien jaar contentmanager geweest. “Toen ik het rijden op de taxi wel gezien had, ben ik uitzendbureaus gaan benaderen. Ik spitte hun websites om en bood aan om de mankementen eruit te halen. Uitzendbureau Rvaring had interesse. Ik heb hun website verbeterd. Met Menno van Rvaring hield ik nadien contact. Toen hij mij ruim twee jaar geleden benaderde voor een functie in een distributiecentrum leek me dat wel wat: geen stress omdat ik mijn eigen ‘routes’ mag volgen, zolang ik de enorme werkvloer maar schoon houd. Dit doe ik nog een jaar of anderhalf om mijn pensioen aan te vullen.”

Oudere generatie is gouden generatie
Menno Meijer is directeur van uitzendbureau Rvaring. Hij begon zijn carrière bij Randstad, waar het hem opviel dat werknemers van boven de vijftig in de knel komen. “Ik wilde die doelgroep helpen en daarom heb ik Rvaring opgericht. De oudere generatie is een gouden generatie. Ik hoor nooit terug dat ze lang ingewerkt moesten worden. En het zijn mensen met levenservaring, waardoor ze niet snel onbezonnen kiezen voor een functie. Driekwart van onze mensen gaat weg met een contract in vaste dienst bij de opdrachtgever.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen