Jacob beheerst dankzij de uitzendbranche een ambacht
De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.
Deze week het verhaal van Jakob van der Perk (34). Hij nam in 2017 deel aan het opleidingstraject De Sleutel tot Succes, van technisch uitzender De Werkunie en De Techniekschool voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Na een niet-afgeronde Marketing-opleiding (hbo) begon een zoektocht naar wat hij wél wilde en bij hem past. “Ik ben ook een tijdje bezig geweest bij een bedrijf in 3D-printen, maar dat was het ook niet helemaal. Wel groeide het besef dat ik een soort ambacht wilde doen, iets met mijn handen.”
Toen hij in de bijstand zat, zag Van der Perk een oproep voor kandidaten die zich wilden laten omscholen tot (assemblage)monteur bij De Werkunie. “Dat wekte mijn interesse. Ik ben gaan kennismaken en werd direct enthousiast. Ik had vooraf nog geen idee wat ik na drie maanden dan precies zou gaan doen, maar ik wist wel dat dit voor mij een grote vooruitgang zou zijn. Ik zat in een hele diverse groep deelnemers qua leeftijd, opleidingsniveau en land van herkomst. Dat maakte het heel verrijkend. En ik merkte dat ik bij De Techniekschool zo dicht op de praktijk beter begeleid kon worden dan ik eerder had ervaren via de gemeente. We begonnen iedere lesdag met sporten. Daar zag ik het nut ook wel van in en dat werkte goed. Door het sporten kun je echt beter leren.”
Na het opleidingstraject kreeg Van der Perk direct een baan aangeboden bij De Techniekschool zelf. Hier is hij inmiddels medewerker Research & Development. “Ik maak technische tekeningen en prototypen en bijvoorbeeld lesmateriaal voor het technisch onderwijs. Op het gebied van mechatronica maak ik ook speciale (PLC) kasten waarmee leerlingen in het techniekonderwijs kunnen oefenen. Hiervoor hebben we nu zelfs een eigen bedrijf (T Gear) opgezet dat ik de komende jaren wil zien slagen. Er is via dit opleidingstraject heel veel op zijn plek gevallen voor mij. En mijn vrienden denken nu dat ik een ‘genie’ ben dat alles kan repareren. Dit is echt ‘toveren’ voor hen.”
Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.