ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Jacqueline vond de combinatie van werk en reizen via de uitzendbranche

De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week Jacqueline van den Hoven (44). Zij wil de vrijheid hebben om elk jaar een paar maanden te reizen. Via een uitzendbureau vond ze een tijdelijke baan. Omdat haar werkgever zo tevreden met haar was, kreeg ze een vast contract aangeboden, met de toezegging dat ze eens per jaar een langere periode kon reizen.

Jacqueline: “Ik heb jarenlang bij het goederenvervoer via het spoor gewerkt: een hectische wereld waarin het heel hard werken is. De gedachte bleef knagen: is dit het nou? De balans tussen werk en vrije tijd raakte zoek. Op een bepaald moment vond ik het genoeg en besloot ik voor mezelf te kiezen. Ik dacht: weet je wat, ik neem ontslag en ga reizen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik pakte mijn spullen, op weg naar Guatemala. Toen brak corona uit en zat ik al snel noodgedwongen weer thuis

“Mijn plan op dat moment was om een tijdelijke baan te zoeken, voor ongeveer een half jaar, met de hoop dat ik daarna alsnog weg kon. Binnen no time zat ik aan de telefoon met Robert van NestrX, voor een vacature voor vervanging tijdens een zwangerschapsverlof. Het was een functie op de afdeling aftersales van wissner-bosserhoff, een fantastisch bedrijf met een heel open en vlakke structuur. Toen degene die ik verving weer terug was, wilde de werkgever mij graag houden. Wissner-bosserhof bood mij de vrijheid om drie maanden per jaar te kunnen reizen, voor mij een geweldige arbeidsvoorwaarde.”

Sommige mensen kiezen voor flexibiliteit
Robert van den Bosse, recruiter bij NestrX: “Als uitzendbranche worden wij niet alleen ingezet voor piek en ziek. Er zijn ook mensen als Jacqueline, die er bewust voor kiezen om ‘flexibel door het leven te gaan’. Ook voor deze groep heeft de uitzendbranche een meerwaarde. Ongeveer eenderde van de mensen die NestrX bemiddelt staat zo in het leven. Dat gaat bijvoorbeeld om professionals in de zorg, die hun eigen leven zo willen indelen dat er balans is tussen werk en gezinsleven.”

Jacqueline: “Voor mij is het pas de tweede keer sinds ik werk via een uitzendbureau. De laatste keer was na mijn afstuderen. Ik zou iedereen in mijn situatie aanraden om naar een uitzendbureau te stappen. Deze manier van werken past bij hoe ik nu in het leven sta.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen