ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Janis uit Letland kon in Nederland wél werk vinden

Dit is het verhaal van de 27-jarige Janis Grunsteins, afkomstig uit een klein stadje in Letland. “Na de middelbare school ben ik gaan studeren aan de universiteit,” vertelt hij. “Na twee jaar ben ik gestopt en werk gaan zoeken. Maar in Letland is het niet makkelijk om werk te vinden. Vijf jaar geleden besloot ik de gok te nemen en naar Nederland te gaan. In het begin was het een moeilijke tijd. Ik had nog geen werk en sliep in mijn auto. Maar gelukkig kon ik na een tijdje aan de slag.”

Inmiddels werkt Janis al een aantal jaar voor uitzendbureau Fides. “Ik ben reachtruck driver bij een internationale groothandel in woonaccessoires en kerstdecoraties. Mijn werk bestaat eruit om pallets met dozen in stellingen te zetten of ze daar weer uit te halen. Ik ben 37,5 uur in de week aan de slag. In Letland moet je zes dagen van elf uur werken om hetzelfde bedrag te verdienen. Ik ben ontzettend blij dat ik hier met minder uren zoveel kan verdienen.”

“Fides is een ontzettende goede werkgever,” vervolgt Janis. “Ze regelen alles voor je. Voor het vervoer naar het werk hebben ze auto’s beschikbaar. Ze hebben er ook voor gezorgd dat ik verzekerd ben voor ziektekosten. Als je naar de dokter moet, regelen ze een afspraak voor je. Ook hebben we onlangs het aanbod gekregen om tegen corona gevaccineerd te worden.” Janis vertelt dat Fides ook zijn woonruimte heeft geregeld. “Ik woon nu in Zevenaar waar een voormalig kantoorgebouw is omgebouwd voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Het is een erg mooie plek. De kamers zijn mooi en ruim. Vooral de grote tv op de kamer vind ik erg fijn. Er wordt dus ontzettend goed voor mij gezorgd.”

“Hoe ik mijn toekomst zie? Elke maand spaar ik wat geld. Uiteindelijk wil ik wel terug naar Letland om daar mijn eigen bedrijfje op te zetten. Ik heb nu al een appartement in Riga kunnen kopen. De start in Nederland was zeker niet makkelijk. Maar doordat ik hierheen ben gekomen, heb ik mijn leven echt kunnen veranderen.”

Onze verantwoordelijkheid te helpen

Esther van Lent, directeur Fides: “Sinds 2004 werken wij bij Fides nauw samen met arbeidsmigranten. Wij proberen voor hen betekenisvol werk te organiseren in Nederland. Als geen ander begrijpen wij waarom zij openstaan om naar Nederland te komen. Dat is in bijna alle gevallen helaas niet uit rijkdom. Wij voelen het dan ook als onze verantwoordelijkheid om ze te helpen een beter bestaan op te bouwen. Ik ben blij en dankbaar dat Janis het ook zo ervaart en waardeert.”

Gerelateerde artikelen