ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Jessica vond dankzij de uitzendbranche haar roeping

De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week het verhaal van Jessica Bijlsma (28). Na jaren geleden haar vmbo Detailhandel te hebben afgerond, werkte ze in supermarkten en kledingwinkels. Maar ze voelde zich hier nooit echt op haar plek. Inmiddels heeft ze een grote stap gezet. Via uitzendbureau Actief Techniek doet ze de TSH praktijkopleiding elektrotechniek. Dat is een korte vakopleiding die de opmaat is naar een mbo-opleiding in hetzelfde vakgebied. 

Jessica: “Ik ben handig en heb mijn hele leven dingen altijd eerst zelf uitgezocht voordat ik hulp vroeg. Klussen met vrienden heb ik altijd heerlijk gevonden. Ik kan me helemaal verliezen in iets mooi maken. Maar toch heb ik lang getwijfeld of ik ook een praktisch beroep zou kiezen. Zou ik dat de komende tien jaar wel willen doen? Mijn jongerencoach zei: je moet gewoon doen wat goed voelt. Anders kun je nog wel vijf jaar twijfelen. Ik deed een assessment bij TSH vakopleidingen en ben nu aan het eind van mijn basisopleiding van twaalf weken. Ik heb geen spijt van de beslissing: ik heb goede cijfers en heb al zin om aan de slag te gaan bij het bedrijf waar ik mijn BBL-leerweg kan beginnen.”

Vrouw in de bouw
Dat vrouwen dungezaaid zijn in de bouw, ondervindt Jessica dagelijks. “Jongens voelen zich in het begin een beetje ongemakkelijk. Ze excuseren zich als ze een boer laten. Dan doe ik dat zelf ook maar, haha. Als ik een spijker laat vallen, staan ze in het begin allemaal onderaan de ladder om hem aan te geven. Dat vind ik erg grappig. Maar die onwennigheid is er snel af hoor. Ze zien snel dat ik wat kan: dat helpt ook. Daarna ben ik one of the guys.

Ik ben blij met de kans van Actief Techniek. Ik had de opleiding niet uit eigen zak kunnen betalen. Daar tegenover staat dat ik een contract van twee jaar heb. Volgens mij een win-win-situatie. Op termijn wil ik mijn rijbewijs halen en lekker langs klussen. Niet als tweede man maar als verantwoordelijke. Wat ik iedereen wil meegeven: doe jezelf niet tekort. Dat heb ik jarenlang gedaan. Omdat ik mijn uiterlijk en mijn babbel mee heb, leek het logisch om in een kledingwinkel te gaan staan. Maar dat was niet wat ik echt wilde.”

Mensen droombaan laten vinden
Bronno Dekker is projectmanager Installatietechniek bij uitzendbureau Actief Techniek te Emmen. “Wij geloofden in het talent van Jessica en op basis daarvan gingen wij de investering in de opleiding aan. Ze doet het erg goed. Zonder onbescheiden te willen zijn over ons of onze branche: zonder ons had Jessica dit niet kunnen doen. Dan was ze via de gemeente in een ander traject gekomen maar niet bij haar droombaan. Nogmaals: het is Jessica’s eigen enthousiasme en talent die haar verder brengen. Maar de kans dat een bedrijf dat risico aangaat zonder bemiddeling van een uitzendbureau, is niet groot. Als uitzendbureau helpen we werkzoekenden om hun eerste stappen te zetten in de techniek. En voor bedrijven is het een manie om zonder risico te kijken of een werknemer bij hem past.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen