ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Joanna en Jaroslaw hebben nooit discriminatie ervaren

De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week Joanna en Jaroslaw Bzden. Via een uitzendbureau werkt dit echtpaar als orderpicker bij logistiek bedrijf Bleckmann. Joanna: “In Polen werkte ik als sales representative. Dat was best stressvol. Nu ben ik wel moe aan het eind van de dag, maar ik hoef niet meer mee te doen aan de rat race. Mijn leven is zonder stress.” Jaroslaw: “Ik werkte in de mijn. Dit bevalt me beter, zo boven de grond.”

Toen het echtpaar arriveerde in Nederland was er huisvesting geregeld in België, op tachtig kilometer van hun werk in Bergen op Zoom. Later lukte het hun uitzendbureau om een eigen huis voor het echtpaar te regelen. Joanna: “Timing hielp ons enorm bij het regelen van de verhuizing en ook zaken als een koelkast en een wasmachine.”

Het duurde even voordat Jaroslaw en Joanna de omslag hadden gemaakt naar het Nederlandse dagelijks leven en werkleven. Ze spraken en spreken geen Nederlands of Engels. Joanna: “We hebben nergens negativiteit ervaren. Ik was verrast hoe goed we hier behandeld werden als arbeidsmigrant. Ook de taalbarrière was geen groot probleem. Bij vragen kregen we altijd hulp: van het uitzendbureau maar ook van collega’s of onze manager. Op het werk hebben we nooit discriminatie ervaren.”

Inmiddels is ook zoon Mateusz overgekomen, nadat het echtpaar gepolst had of er voor hem ook werk was. Jaroslaw: “We voelen ons hier thuis, hebben vrienden. We werken, we sparen. Pas als we op leeftijd zijn, willen we weer terug naar ons vaderland.”

Tot slot wil het echtpaar nog graag een woord van dank uitspreken: “Graag willen wij Jenny uit Almelo van Timing EU Service bedanken, onze manager Kinga Rutkowska en onze teamleider Monika Glinka. Voor alle hulp en hart die ze hebben getoond: wij konden altijd op hen rekenen.”

Loyale mensen
Safouane, account specialist bij Timing Midden-West Brabant: “Voor mensen als Jaroslaw en Joanna zetten wij een extra stap. Het zijn zulke loyale, dankbare en hardwerkende mensen. Dan doe je iets terug. Een collega van me is destijds met een trailer meubels helpen verhuizen. Je hoort in de media weleens dat bed en brood een verdienmodel zou zijn voor uitzendbureaus. Voor ons in ieder geval absoluut niet.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen