ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Zonder de uitzendbranche zat John nu niet op de vrachtwagen

De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week het verhaal van John ’t Jong (36), die opgeleid werd tot vrachtwagenchauffeur. John: “Voordat ik in logistiek zat, was ik veertien jaar dakdekker. Dat beroep had ik van huis uit meegekregen maar het lag me eigenlijk niet. In 2017 ging ik als bezorger werken voor Sandd. Ik merkte dat ik het leuk vond om op de weg te zitten. Toen Sandd werd overgenomen door PostNL, bleven er voor mij te weinig uren over en kwam ik bij UWV terecht. Omdat ik het geld niet had voor een opleiding tot vrachtwagenchauffeur, sprong UWV bij. In december 2020 begon ik met mijn theorie. Inmiddels heb ik mijn rijbewijs C en rijd ik op de vrachtwagen door de Benelux.”

Het uitzendbureau dat John in samenwerking met UWV aan een baan hielp is Allroad. Het komt voort uit een rijschool en heeft uitgebreide connecties in de logistieke wereld. Het kan kandidaten meteen als ze met de opleiding beginnen aan een baan helpen. John: “Ik kon meteen beginnen als bijrijder. Zo maakte ik kennis met het vak en leerde over zaken als vrachtbrieven. Dat hielp me bij het halen van mijn theorie. Het theorie-examen voor vrachtwagenchauffeur is trouwens pittig. Het bestaat uit drie examens, waarvan het langste 2.5 uur duurt.”

John heeft nu een contract bij Allroad en rijdt voor transportbedrijf Tinie Manders. John: “Ik zit hier goed en wil hier blijven rijden. Ze geven me fijne lange ritten en daar houd ik van: ik wil niet twintig keer op een dag laden en lossen: daarvoor ben ik geen chauffeur geworden. Het liefst zou ik op den duur vanaf een staanplaats twee tot drie weken weg zijn.”

Investeren in opleiding
Sam Pas, Manager Frontoffice Transport van Allroad: “We investeren graag in kandidaten als John. Het was meteen duidelijk dat hij perfect geschikt was als vrachtwagenchauffeur. Voor John waren de opleidingskosten de enige belemmering. UWV had daarvoor een budget en wij deden ook een bijdrage. We zijn trots op onze goede samenwerking met UWV’s, re-integratiebureaus en gemeentes. Daarbij waren wij er om kinken in de kabel op te vangen. Nadat John door corona moest stoppen, hebben we hem tijdelijk ergens geplaatst als B-chauffeur. Zodat hij na het behalen van zijn C-rijbewijs bij Tinie Manders kon starten.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen