Karin helpt de GGD met de grote vaccinatieoperatie
De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.
Deze week het verhaal van Karin Speijer (57) uit Zwijndrecht. Zij werkt als vaccinatiemedewerker bij de GGD in Dordrecht. Voor haar is dit een belangrijke terugkeer naar werk, nadat ze eerder met een goed cv thuis kwam te zitten. Via Baanbrekend Drechtsteden, een samenwerkingsverband van Randstad Groep Nederland, Sociale Dienst Drechtsteden en UWV ging ze weer aan de slag.
Na de middelbare school heeft Karin altijd gewerkt in zeer diverse functies. Ze begon als kassière en werkte uiteindelijk vooral lang in de financiële sector. Bij een grote bank had ze administratieve, uitvoerende en leidinggevende functies. Zo ontstond een mooi CV. Toch kon ze moeilijk nieuw werk vinden toen ze in 2017 werkloos werd. “Ik ben gaan omscholen tot WMO-consulent. Daarna begon de coronacrisis en bleek het weer een uitdaging om werk te vinden, nu in een andere branche.”
In de strijd tegen corona zijn de landelijke en regionale GGD’en razendsnel opgeschaald van een paarduizend medewerkers naar ongeveer 40.000. Een enorme operatie waarvoor de uitzendbranche veruit de meeste medewerkers levert. Ook voor een grote vaccinatielocatie in Dordrecht.
Karin kreeg eind 2020 via de sociale dienst contact met Baanbrekend. “Tijdens een kennismakingsgesprek is geïnventariseerd wat ik zocht, waar kansen liggen en wat voor werk mij gelukkig maakt. Het is belangrijk om een baan te zoeken die bij je past, ook qua capaciteiten. Via Randstad kon ik in juni 2021 aan de slag als vaccinatiemedewerker. Ik doe veel administratieve taken en ik ontvang mensen die komen om zich te laten vaccineren. Ik vind het heel fijn om weer werk en collega’s te hebben. Dit is een tijdelijk functie. Daarom zijn we ook al in gesprek over mogelijke vervolgfuncties. Dit was een goede manier om weer aan de slag te gaan en ik heb goede hoop dat dit een mooie vervolgbaan oplevert.”
Schoolvoorbeeld van samenwerking
Baanbrekend bestaat dit jaar 10 jaar en is in Nederland een bekend voorbeeld van publiek-private samenwerking. Kenmerkend is de integrale samenwerking voor een gezamenlijke marktbenadering van werkgevers en werkzoekenden. Hierdoor zijn inmiddels duizenden werkzoekenden aan het werk geholpen. Door de langlopende samenwerking kennen de partners elkaar goed en kunnen zij snel handelen, typeert Dorine de Bruin (operationeel manager) van Randstad RiseSmart. “Als wij nieuwe stappen zetten, hoeven we niet eerst ‘drie keer’ te vergaderen. We doen gewoon wat nodig is en zo ontstaan onze nieuwe stappen. Zo zijn we naast het bemiddelen de laatste jaren bijvoorbeeld veel meer gaan inzetten op het verder ontwikkelen van kandidaten.”
Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.