ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Door de uitzendbranche vond Khaled werk als isolatiemonteur

De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week: statushouder Khaled. Hij kwam met zijn familie uit Damascus, waar hij taxichauffeur was. Dat beroep was vanwege de taal lastig op te pakken in Nederland. Via Raaak Personeel werd Khaled omgeschoold tot isolatiemonteur. Hij blijkt een natuurtalent en heeft zicht op een vaste baan.

 

Khaled: “In Damascus was ik niet alleen taxichauffeur maar hielp ik ook bij het bouwen van mijn eigen huis. In Nederland heb ik het vak van isolatiemonteur on the job geleerd.”

Dennis Dobbelsteen, Coördinator Opleiden & Mobiliteit van Raaak Personeel: “Dit traject begon bij de gemeente Altena, die contact opnam. Samen hebben we een opleidingstraject opgezet voor alle doelgroepen, waaronder statushouders. We kenden een bedrijf dat hiervoor openstond: Branten Isolatietechnieken uit Nieuwkuijk. Er is daar een testruimte en hun ervaring is dat gemotiveerde mensen het vak wel leren, mits ze technische vaardigheden en een goed ruimtelijk inzicht hebben. Bij Khaled zagen ze meteen: hij heeft gouden handen, een natuurtalent. De taal was uiteraard een drempel maar omdat het een praktisch beroep is, kon hem veel voorgedaan worden. Khaled volgde tegelijkertijd beroepstechnische opleidingen en een taaltraject, dertig uur een-op-een.

Khaled: “De taal op de werkvloer is Nederlands. We werken samen met veel nationaliteiten, onder andere Polen. Een vriend van me uit Syrië, Bassel, werkt hier ook. Het leuke van het werk vind ik dat ik steeds op andere locaties kom.”

De puzzel leggen
Dennis: “Wij geloven in de persoonlijke benadering. Aan het begin van het traject moet je er rustig voor gaan zitten, rustig praten. Wat vindt de kandidaat belangrijk in het leven, wat deed hij of zij, wat kan hij of zij? Het is het leggen van een puzzel. Bij Khaled paste alles precies in elkaar. Volgens Branten Isolatietechnieken kon Khaled binnen een paar maanden meer dan de meeste nieuwe monteurs na drie jaar. Hij wordt naar alle klussen gestuurd. Over een paar weken wordt er een ontgasser gemaakt. Dat is heel specialistisch werk maar Khaled kan het aan. Ze vroegen al hoe oud Khaleds oudste zoon is: die mag hier maandag beginnen! Khaled: ‘Mijn zoon is 13, dus nog even geduld!”

Dennis: “Khaled gaat na de uitzendperiode over op een vast contract. Dat heeft de directeur al laten weten. Inmiddels hebben we tientallen omscholingstrajecten achter de rug. Het is bijzonder om een van de bouwstenen te kunnen zijn voor een nieuwe carrière.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen