ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Kunsthistorica Margot deed betaalde werkervaring op via een uitzendbureau

De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week het verhaal van Margot Leerink (29), registrar bij het Rijksmuseum. Na haar studie kunstgeschiedenis volgde zij via een uitzendbureau dat gespecialiseerd is in de culturele erfgoedsector een traineeship. Dat resulteerde in een contract met uitzicht op verlenging bij het Rijksmuseum. Margot: “Ik solliciteerde al bijna een jaar zonder succes toen ik hoorde van het traject van Vriens Archeo Flex. Het leidde tot mijn functie als registrar, wat wil zeggen dat ik de bruiklenen voor tentoonstellingen coördineer. Van aanvraag tot aan installatie op zaal. Een heel brede functie, waarbij ik omga met mensen van binnen en buiten het museum. Echt de hoofdprijs voor mij.”

Erfgoedtalent
Het traineeship heet Erfgoedtalent: een traject dat gedreven afgestudeerden kunstgeschiedenis en archeologie een kans op een passende baan biedt. In deze lastige sector voor starters worden vacatures van oudsher via een informeel netwerk ingevuld, wat de doorstroming belemmert. Margot: “Werkervaring doe je niet op tijdens je studie. Terwijl je die werkervaring nodig hebt om kans te maken op een functie. Ik wist toen ik studeerde niet wat er speelt op de werkvloer van een museum. Ik wist bijvoorbeeld ook niet dat de functie van registrar bestond.”

Margot doorliep een procedure voordat ze toegelaten werd tot Erfgoedtalent: “Na mijn eerste sollicitatiebrief kwam ik op gesprek en moest daarna een pitch houden. Ik moest zo duidelijk mogelijk zijn over wat ik kon en wilde. Ik heb aangegeven dat de combinatie van organiseren en inhoudelijke verdieping bij mij paste. Ook heb ik een lijstje organisaties genoemd waar ik graag zou werken. Het Rijks durfde ik daar niet eens tussen te zetten, dat lukt toch niet, dacht ik!”

Een wereld gaat open
Esther Vriens, directeur van Vriens Archeo Flex, gespecialiseerd in vacatures binnen de culturele erfgoedsector: “We hebben al 120 afgestudeerden een traineeship kunnen bieden. Als ze eenmaal betaalde werkervaring hebben, gaat er een wereld voor ze open. Margot is ontzettend gedreven en consciëntieus en heeft in korte tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ook voor de museale wereld is dit traject waardevol. Jong talent vindt weer zijn weg en dat is goed voor de kwaliteit op lange termijn.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen