ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Liesbeth was niet te oud voor bron- en contactonderzoek

De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week: Liesbeth de Haan (64). Zij werd eind 2019 werkloos: haar tijdelijke contract werd niet verlengd. Een maand later ging het bedrijf failliet. Uiteindelijk lukte het haar om als uitzendkracht aan de slag te gaan bij de GGD. Liesbeth: “Toen ik mijn baan verloor, ben ik gigantisch aan het solliciteren geslagen, steeds met een afwijzing als resultaat. Hoewel ik heel positief in het leven sta, doen al die afwijzingsbrieven wel iets met een mens.”

Liesbeth-de-Haan-Timing-reeks-60-kandidaten-1024x768

Toen corona uitbrak, was dat voor Liesbeth de aanleiding om bij de GGD te solliciteren. Zonder succes. “Als ik al eens hoorde waarom ik werd afgewezen, was het verhaal dat ik geen medische achtergrond heb. Terwijl ik wist: het werk van bron- en contactonderzoek ligt niet boven mijn macht. Ik heb veel secretariële ervaring, en ook in de congresorganisatie en -ondersteuning. De laatste twee jaar werkte ik bij een klantenservice inbound.”

In De Telegraaf stond rond die tijd een oproep aan mensen die een baan zochten. Liesbeth meldde zich aan. “Over mijn zoektocht is een reeks artikelen geschreven. In oktober hoorde ik dat Timing contact had opgenomen: ze wilden een intake met me. Binnen 24 uur was ik aangenomen bij de GGD, voor bron- en contactonderzoek! Bij eerdere sollicitaties had ik wel eens het gevoel dat mijn leeftijd als een minpunt werd gezien. Bij Timing zeiden ze: ‘Met jouw levens- en werkervaring ben je juist geschikt: we gaan je voorstellen.’”

“Ik was hartstikke blij: dit was het zetje dat ik nodig had. En het werk is super. Het is mensenwerk, ik probeer de coronapatiënten gerust te stellen. Dat ik ook ouder ben, helpt als ik oudere mensen te woord sta. Het is deels ook speurwerk. Het is een fijn gevoel als ik een case heb afgerond en die naar de GGD kan.”

Liesbeth heeft nu een fase A-contract dat iedere maand wordt verlengd. “Ik heb er vertrouwen in dat Timing me aan een nieuwe baan helpt als corona op zijn eind loopt.”

Gemotiveerd om het verschil te maken
Margriet Spijker, directeur van Timing: “Ik zit al 33 jaar in de uitzendbranche en verbaas me er elke keer weer over: blijkbaar komen vraag en aanbod niet bij elkaar. Er is een tekort aan personeel maar mensen die graag willen, komen niet aan het werk. De toegevoegde waarde van onze branche is dat we juist in deze situaties kunnen laten zien dat het wel kan. Liesbeth is 60+ en in die groep wordt te weinig energie gestoken. Voor Timing is leeftijd geen issue. Vaak kun je geen betere kandidaat vinden: gemotiveerd en uiterst betrouwbaar.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen