ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Door de uitzendbranche kon Peter zich laten omscholen tot schilder

De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week Peter van Kleef (60). Ruim veertig jaar werkte hij als offsetdrukker, toen hij in het najaar van 2020 werkloos thuis kwam te zitten. Hij liet zich omscholen tot schilder. Peter: “Zet mij niet op een stoel achter een bureau: ik maak graag dingen met mijn handen. En ik ben dan misschien wat ouder maar kan nog heel wat jaartjes prima werken. Werk achter de drukpers is staand en je bent met kleuren bezig. Het lijkt wel wat op schilderen.”

In de grafische industrie zijn steeds minder banen dus Peters sollicitaties daar liepen op niets uit. Via Werkgeversservicepunt Amersfoort hoorde hij van de vakopleiding voor schilder. Hij begon aan een leerwerktraject in een kleine groep van zeven man. Peter: “De eerste week was ik stuk. Het is fysiek zwaar, de meeste mensen denken te makkelijk over schilderen: het is echt een ambacht. Ik leerde anders te gaan staan en anders de ladder op en af te gaan.”

Momenteel werkt hij aan een grote klus aan een boerderij in de bossen bij Terschuur. De volgende klus is op een landgoed. “Ik ben hartstikke happy. De bedoeling is dat ik na deze stage een halfjaarcontract krijg. Ik vind het prima om te werken op uitzendbasis. Ik heb prima arbeidsvoorwaarden en word beloond volgens de cao van Schilders. Zolang ik maar niet afhankelijk ben van een uitkering. Ik hoop dat ik hier nog jaren kan werken.”

Wat telt is wat een kandidaat kan
Harry Epskamp is adviseur Midden- en Oost-Nederland van Opstap Personeelsdiensten. Samen met de Schildersvakopleiding Amersfoort leidde Opstap al ruim honderd zij-instromers op tot schilder. Harry: “Volgens mij komt het met Peter wel goed. Hij is gemotiveerd, heeft technisch inzicht en is bovendien een fijne collega. Dat wordt nog eens extra bevestigd door de docent, die zei: ‘Doe mij maar tien Peters’. Het is voor mij een extra motivatie om die uitdaging aan te gaan. Ik bekijk kandidaten door de bril van wat ze kunnen. Vervolgens moet je nog wat geluk hebben met de match tussen kandidaat en het nieuwe beroep. Dat gezegd hebbende: niet iedereen slaagt. Het goede nieuws: van de klas van Peter hebben alle zeven kandidaten nu een stageplek.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen