ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Door de uitzendbranche kon Ronnie vrachtwagenchauffeur worden

De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week Ronnie Marijnissen (39). Hij had zijn rijbewijs C en reed bestellingen van de Hanos rond. Zijn droom was om vrachtwagenchauffeur te worden. “Ik reed op de bakwagen langs restaurants en barretjes. Leuk om te doen, maar ik wilde tussen de grote jongens rijden, met de trekker/oplegger. Maar omdat de opleiding voor een CE-rijbewijs duur is, zocht ik naar een partij die kon meebetalen. Het balletje ging rollen toen ik werd benaderd door Daan van IQ Select, die op mijn cv was gestuit.”

Ronnie heeft nu een uitzendcontract. Komend najaar is het drie keer verlengd en dan wordt hij waarschijnlijk in dienst genomen door transportbedrijf Cornelissen. Ronnie: “Ik zit hier goed op mijn plek. Op de weg voel ik me als een vis in het water en word nergens zenuwachtig van. De smalste straatjes, de moeilijkste bochten achteruit zet ik zo weg. Ook vind ik het heerlijk om zelfstandig te kunnen werken.”

Dat is voor Ronnie wel anders als het om examens gaat: “Ik heb examenvrees. Dat was voor mij de grootste drempel om de rijopleiding te volgen. Zodra het woord examen valt, gaat mijn hart bonzen. Ik ben heel dankbaar voor de ondersteuning die ik van Daan kreeg. Het vertrouwen dat hij gaf, de bevestiging dat hij goede dingen hoorde over me. Uiteindelijk was ik de beste van de klas.”

Ronnie wil tot slot mensen motiveren die in dezelfde positie zitten als hij een paar jaar geleden. “Zet de stap. Wees niet bang om de opleiding te doen. Als je eenmaal op je plek zit, geloof me, dan is het het waard geweest.”

Opleiden met als doel een vaste baan
Daan Cobelens, eigenaar van IQ Select: “Aangezien het een dure rijopleiding is voor het CE-rijbewijs, kunnen de meeste kandidaten hem niet zelf betalen. Daarom vergoeden wij 60% van de kosten en betalen ook de periodieke nascholing. Wij werven met als doel een vaste baan. Als alles zo blijft lopen, krijgt Ronnie in september een vast contract bij Cornelissen. En nu hij CE-chauffeur is, kan hij in principe alle soorten transport rijden. Mocht hij het werken in de weekenden beu worden, dan kan hij bijvoorbeeld internationaal gaan rijden. Het biedt zo veel meer mogelijkheden.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen