ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Sharon kreeg een nieuwe uitdaging door de uitzendbranche

De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week het verhaal van Sharon Naarden. Zij werkte als tandartsassistente in opleiding toen haar plaats door bezuinigingen wegviel. Via een leerwerkplek van Ocaro kwam ze terecht in een heel andere omgeving: het klantcontactcentrum van PGGM.

Sharon-Naarden-1024x768

Sharon: “Ik had nog geen diploma van mijn werk bij de tandarts. En solliciteren leverde alleen maar afwijzingsbrieven op. Ik ben blij dat een contactpersoon van de gemeente Utrecht me wees op de leerwerkplek bij Ocaro.” Sharon kreeg van PGGM de opleiding over pensioen en Ocaro nam het deel over het vak van klantcontactmedewerker voor haar rekening. “Al na een week of zes van de opleiding zat ik voor het eerst aan de telefoon, uiteraard met begeleiding. Op dat moment kwam de droge stof van de pensioenwereld tot leven voor me. Alle puzzelstukjes vielen op zijn plaats. Als een beller nu twee zinnen zegt, weet ik al welke richting het op gaat.”

Na de mbo-3-leerweg van een jaar werd Sharon vanuit Ocaro gedetacheerd bij PGGM. Met als uiteindelijk resultaat een vast contract vanuit PGGM. Sharon: “Het leuke van het werk vind ik het contact met mensen, dat ik hen dingen uit handen kan nemen. Laatst belde een oudere vrouw. Haar man was overleden. Ze wist niet wat ze moest doen: hij regelde altijd alles. Ik heb ervoor gezorgd dat zij al het papierwerk ingevuld kreeg van ons en alleen maar haar handtekening hoefde te zetten. Die zucht van verlichting die je dan hoort:.. daar doe ik het voor.”

Kijken naar het talent en de motivatie van mensen
Ocaro biedt in samenwerking met het ROC en haar opdrachtgevers een BBL-leerweg aan in klantcontact. We helpen mensen die langs de kant staan aan een betaalde baan. Wij hebben zo’n driehonderd mensen opgeleid via deze constructie,” licht Carolien de Oliveira, directeur van Ocaro toe. “Die pensioenwereld, dat is pittige materie, knap dat Sharon daar haar weg in heeft gevonden. Ik geloof erg in het kijken naar het talent en de motivatie van mensen. Een cv vind ik niet zo interessant. Een reden dat ik met deze leer- en werktrajecten begonnen ben, is dat ik in mijn omgeving mensen zag die werkloos raakten. Ze raakten steeds moedelozer. In het begin hadden ze nog goede hoop, maar afwijzingen doen iets met je. Zo zitten veel mensen ten onrechte aan de kant.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen