Sieto de Leeuw: “Ik hoop dat het kabinet nu echt vaart gaat maken met het bestrijden van de krapte”
Meteen in de eerste week van het parlementaire jaar stonden arbeidsmigratie en uitzenden hoog op de agenda van politiek Den Haag. Minister Van Hijum (SZW) liet weten een verkenning te doen naar het instellen van een uitzendverbod voor sectoren waarin veel arbeidsmigranten werken en malafide partijen hun gang gaan, zoals in de vleessector. Hoe kijkt ABU-voorzitter Sieto de Leeuw naar dit voornemen? “Wij zijn volop in gesprek met de minister over onder andere het oplossen van de misstanden in de vleessector. Een mogelijk uitzendverbod kwam dan ook als een onaangename verrassing. We vinden het voornemen onnodig en buitenproportioneel. Er wordt immers gewerkt aan een toelatingsstelsel om malafide partijen van de markt te weren. Daarbij gaat een verbod niet werken. Inleners gaan dan over op het inhuren van zzp’ers of komen via andere, niet wenselijke, constructies aan mensen. Handhaving is het enige antwoord, zo lieten wij de minister weten.
Een ander belangrijk punt vindt De Leeuw de krapte op de arbeidsmarkt. “Het tekort aan mensen blijft Nederland parten spelen; onlangs werd ook bekend dat de arbeidsproductiviteit wederom is gedaald. In een brief aan minister Van Hijum pleiten wij voor een soort Deltaplan voor de arbeidsmarkt. Dat plan moet de weg naar werk vereenvoudigen. Dat houdt wat ons betreft in dat meer uren werken lonend moet worden, maar ook dat er geïnvesteerd wordt in een goed werkende arbeidsmarktinfrastructuur. Publiek-private samenwerking is daarbij essentieel. In de Regionale Werkcentra, het publieke loket, zouden uitzenders een belangrijke rol moeten krijgen. Uitzenders zijn een waardevolle partner om mensen met een uitkering aan werk te helpen. Gebruik ons! Exclusief denken past hier niet: als we de krapte effectief willen bestrijden, moeten alle partijen samenwerken.”
"Uitzenders zijn een waardevolle partner om mensen met een uitkering aan werk te helpen. Gebruik ons!"
Sieto de Leeuw
Nog even terug naar arbeidsmigratie. Dit najaar presenteert de ABU zijn visie hierop. De Leeuw: “De hoofdlijnen zijn duidelijk. Wat ons betreft is en blijft arbeidsmigratie een essentieel onderdeel van de arbeidsmarkt en een belangrijk middel om de krapte te verlichten. Maar daarbij zouden duidelijke maatschappelijke toegevoegde waarde en kwaliteit centraal moeten staan. Arbeidsmigratie moet een bijdrage leveren aan het oplossen van knelpunten op de arbeidsmarkt, moet zorgen voor de continuïteit van vitale sectoren én een bijdrage leveren aan de brede welvaart. Wij zien graag dat er een betere balans komt tussen de economische baten en de maatschappelijke aspecten. We moeten arbeidsmigratie niet alleen zien als een ‘makkelijk’ middel om de krapte te verlichten, maar ook oog hebben voor het draagvlak in de maatschappij. En natuurlijk moet er goed gereguleerd werkgeverschap zijn en fatsoenlijke leef- en werkomstandigheden voor de arbeidsmigranten. Dat is een verantwoordelijkheid van uitzenders én inleners.”
In de eerdergenoemde brief aan minister Van Hijum passeerden meer onderwerpen de revue, zoals een effectief, beheersbaar en betaalbaar toelatingsstelsel en de ABU-visie op de EU-Talentpool-voorstellen voor meer balans op de arbeidsmarkt. Waar moet het kabinet wat De Leeuw betreft dit jaar vaart mee gaan maken? “Ik hoop dat het kabinet gas gaat geven bij het uitwerken van het SER-MLT-advies. Zet nu de benodigde stappen om balans te brengen op de arbeidsmarkt. Reguleer niet enkel uitzendwerk, maar gelijktijdig zzp. Die oproep doen wij inderdaad niet voor het eerst. Ik hoop vooral dat er nu snel duidelijkheid wordt verschaft.”