Strategisch partnerschap voor zij-instromers in de zorg: “Dit is een gouden combinatie”
Jarenlang is er in de zorg te weinig aan strategische personeelsplanning gedaan. Met als resultaat dat werken in de zorg minder aantrekkelijk is geworden en er continu tekorten zijn. Als de personeelskrapte niet wordt opgelost, dan dreigt er een zorginfarct. Uitzendbureau Driessen en zorgverlener Habitat Lekker Leven sloegen de handen ineen en startten een zij-instroomtraject.
In de media lees je dagelijks over krapte op de arbeidsmarkt en hoge uitstroom in de zorg. Maar niet bij alle zorgorganisaties spelen die problemen. Habitat Lekker Leven heeft er minder last van, vertelt directeur-eigenaar Theo van de Schepop. “Er zijn gelukkig nog altijd voldoende mensen die bij ons willen werken.
Hoe dat komt? We bieden volop ruimte voor ontwikkeling en flexibiliteit in werkplanning. We leggen veel eigenaarschap neer bij onze zorgprofessionals. Van de ontwikkeling dat veel zorgmedewerkers zzp’er worden, hebben wij dan ook geen last. Ik geloof niet dat mensen voor zelfstandigheid kiezen om er rijk van te worden. Zorgprofessionals willen gewoonweg doorgroeimogelijkheden en eigen regie.”
“Als in de zorg geen btw over diensten als uitzenden zou worden geheven, wordt een zij-instroom veel aantrekkelijker.”
Theo van de Schepop, directeur-eigenaar Habitat Lekker Leven
Strategisch partnerschap
Toch ging ook Habitat Lekker Leven actief aan de slag met het aantrekken van nieuwe en het behoud van bestaande werknemers. “Ook al hebben wij nu geen nijpend probleem, dat kan in de toekomst natuurlijk wel komen,” aldus Van de Schepop. Met uitzendbureau Driessen ging Habitat Lekker Leven daarom een strategisch partnerschap aan. Silvana van het Klooster, adviseur recruitment bij Driessen: “Voor zorgpersoneel wordt er over het algemeen in elkaars vijver gevist. Dat is zonde, want er zijn genoeg zij-instromers te vinden die de zorg in willen.”
Onlangs ging het zij-instroomtraject van start. Driessen doet de werving en selectie en begeleidt de bbl-leerlingen. Habitat Lekker Leven heeft als werkgever de leerling in dienst. “We hebben allebei onze eigen expertise,” vertelt Van de Schepop. “Een strategisch partnerschap is daarom de beste keuze. Wij zijn als relatief klein bedrijf goed in het leveren van zorg, niet in werving en selectie.” En Driessen is juist gespecialiseerd in het vinden van de juiste kandidaat en het maken van een duurzame match, zegt Van het Klooster. “Ook in de begeleiding steken we veel tijd en energie. Een zij-instromer komt immers in een volledig nieuwe sector terecht en zat wellicht al jaren niet meer in de schoolbanken. Wij zorgen ervoor dat iemand niet snel weer uitstroomt.”
Een gouden combinatie, aldus Driessen en Habitat Lekker Leven. Van de Schepop: “Ik kan andere zorgorganisaties een strategisch partnerschap van harte aanbevelen. Maar het zou mooi zijn als de overheid dat ook zou inzien. Nu wordt er nog btw geheven over diensten als uitzenden en werving en selectie. En dat terwijl wij vrijgesteld van btw zijn. We hebben daarom de constructie bedacht dat wij de leerling in dienst nemen. Maar een zij-instroomtraject kan door de overheid nog aantrekkelijker gemaakt worden, zeker voor zorgorganisaties in het mkb.”
Zij-instromer Amador Prado (33): “Fijn dat ik zonder de juiste achtergrond toch deze kans krijg.”
“Tijdens de coronapandemie werkte ik bij de GGD. Maar daarna wist ik even niet welke richting ik met mijn werkzame leven op moest. Tot ik de advertentie van Driessen en Habitat zag. Ik wilde altijd al graag met jongeren werken. Ik raakte dan ook direct enthousiast. Nu volg ik een versnelde bbl-opleiding ‘persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg’ en werk ik minstens 24 uur per week bij Habitat. Ik ondersteun en begeleid jongeren met een rugzak in hun dagelijkse leven. Het ene moment doen we spelletjes of koken we iets lekkers, het andere moment spelen we buiten of gaan we naar de dierentuin. Ontzettend leuk om te doen, maar vooral heel dankbaar werk. Ik ga iedere dag vol energie naar mijn werk! Driessen biedt me uitgebreide persoonlijke begeleiding en bij Habitat voel ik me volledig op mijn plek. Fijn dat ik zonder de juiste achtergrond in de zorg toch deze kans krijg.”
Zzp-problematiek in de zorg
In totaal werkten er in 2022 ongeveer 1,6 miljoen mensen in zorg en welzijn. Een steeds groter deel van hen is zelfstandige. Zo nam dat aantal in 2022 met 22.000 toe naar 178.000, een groei van 14 procent. De zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) vormen de grootste groep (75 procent). Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Ook Silvana van het Klooster, adviseur recruitment bij Driessen, ziet deze ontwikkeling. “Er zijn veel zzp-kandidaten op de markt, maar zorgorganisaties zijn niet altijd blij met deze ontwikkeling. Met zzp’ers is er vaak sprake van een afstand. Ze maken minder onderdeel uit van het zorgteam en dat kan leiden tot minder betrokkenheid. Ook heeft het zzp-schap voor de zorgprofessional zelf bijkomende risico’s. Denk aan pensioenopbouw en verzekering in geval van ziekte. Wetgeving is belangrijk, maar verbieden heeft geen zin. Laten we ons vooral verdiepen in wat zzp’ers missen in een vast dienstverband en daarvoor de oplossingen bieden.”
Dit artikel verscheen in Uitzendwerk 1 – 2024