ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Zonder de uitzendbranche zat Tim nu thuis op de bank

De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week het verhaal van Tim van Scheppingen (26). Hij was afgestudeerd in Industrieel Ontwerp maar kwam hiermee niet aan het werk. Inmiddels is hij in vaste dienst bij een uitzendbureau en werkt als assistent-laborant. Ondertussen studeert hij Multimedia Design. Tim: “Dat ik nu een vast inkomen heb, geeft natuurlijk financiële zekerheid. Maar het belangrijkste is dat ik niet meer thuis op de bank zit. Daar was ik snel klaar mee. Het is fijn om nu weer een doel te hebben elke dag.”

Dat de pandemie uitbrak in de tijd dat Tim begon te solliciteren, maakte de zaken er niet beter op. “Ik kreeg vaak als reactie: op dit moment hebben we niets, maar als je nog even wacht…’ Het probleem was dat ik geen werkervaring had binnen mijn studiegebied en ook geen portfolio. Als ik al iets kon krijgen, was het voor een paar weken of maanden, zonder toezegging op iets vasts. Daarom was de stap naar uitzendbureau AB Vecht en Amstel een logische. Ik had er in het verleden vakantiewerk gedaan. Toen ik belde, kon ik meteen op gesprek komen.”

Tim werkt nu als assistent-laborant bij Tentego in Mijdrecht, leverancier van voeders voor kalveren. In die functie neemt hij monsters van grondstoffen voor melkpoeders, om te bepalen of de grondstoffen aan de eisen voldoen. Tim: “Hoewel het niet binnen mijn vakgebied is, is het prima werk. En ik doe voor het eerst werkervaring op. Ik merk toch dat een werkomgeving andere dingen van je vraagt dan je in je studie leert. Je werkt daar met situaties die niet volgens het studieboekje zijn. Ik ben eigenlijk positief verrast over hoe interessant processen binnen een bedrijf zijn. Van de ervaring die ik nu opdoe, ga ik in mijn toekomstige werk profijt hebben.”

Het combineren van dit werk met Tims nieuwe studie is niet eenvoudig. “Ik doe het in mijn eigen tijd. Dat betekent dus avonden en weekenden. Omdat ik verwacht dat er binnen multimedia design meer werk is, heb ik het er voor over.”

Geschikte kandidaat, ondanks andere achtergrond
Eric de Groot is relatiebeheerder bij AB Vecht en Amstel. “Zonder de uitzendbranche had Tim een lange zoektocht gehad, of had hij nog thuisgezeten. Wij hebben de juiste contacten met wie we een goede relatie hebben. Onze klanten vertrouwen ons als wij zeggen dat een bepaalde kandidaat geschikt is, ook al heeft hij een andere achtergrond. Dat neemt een drempel weg. En de kandidaten zelf waren waarschijnlijk ook niet op het idee gekomen. Of ze hadden de stap niet durven maken.

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen